DZ wil zorgen dat huurders allemaal dezelfde rechten krijgen

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad wil dat de gemeente ‘heldere beleidsregels’ voor vastgoedpartijen opstelt die in Zaanstad willen slopen en herbouwen, zoals in de Zaandamse Peperstraat. Nu is het nog zo dat huurders van corporaties veel meer bescherming genieten dan huurders van commerciële eigenaren. Dat moet anders, vindt DZ.

De partij heeft een agenda-initiatief geschreven dat moet voorkomen dat huurders een ongelijke behandeling krijgen en dat in de verplichte sociale plannen bij de sloop van wooncomplexen van commerciële vastgoedverhuurders standaard het draagvlak onder de bewoners wordt meegenomen. Voor woningcorporaties zijn beleidsregels vastgelegd in de Kaderafspraken bij sloop en ingrijpende renovatie Zaanstad en Wormerland, maar die gelden niet in andere gevallen. Dat zorgt voor schrijnende tegenstellingen tussen huurders van ZVH en van Accres / Breevast in de Peperstraat. Voor de laatsten is niets geregeld.

Aangescherpte regels

Het agenda initiatief is voor DZ ‘de opmaat om het proces rondom het project MAAK.Zaanstad en met name Centrum Oost te evalueren’ vanaf het moment dat de gemeente besloot om in de Peperstraat niet voor renovatie te kiezen maar voor sloop en nieuwbouw.  Het dol van het initiatief is om het college via een breed gesteunde motie de opdracht te geven om voor aangescherpte lokale regels te zorgen. In  Centrum Oost heeft het ontbreken van beleid gezorgd voor een langdurig en frustrerend proces, aldus DZ, waarvan het einde bovendien nog niet in zicht is. De partij spreekt van een ‘schemerige’ handelwijze van zowel vastgoedeigenaar Accres als de gemeente die heeft geleid tot een toenemend wantrouwen onder de huurders.

Geen alternatieven

Wat Democratisch Zaanstad steekt is dat het hele proces al begon met een leugen: namelijk dat de funderingen van de te slopen flats aan het eind van hun levenscyclus waren gekomen. Dat bleek later niet het geval te zijn. Hoe kan hier lering uit worden getrokken voor de vele projecten die de gemeente nog te wachten staan? Accres heeft de herhuisvesting van haar huurders te licht opgevat. Aangenomen werd dat die op korte termijn zelf voor een geschikt en betaalbaar alternatief zouden zorgen, hoewel het grote tekort aan sociale huurwoningen al jarenlang elk debat over onze woningmarkt domineert. De vraag die dat bij Democratisch Zaanstad oproept is hoe degelijk en zorgvuldig de voorbereiding van dit project eigenlijk is geweest bij zowel de gemeente als door de ontwikkelaar.

Vooraf draagvlak creëren

Moet de conclusie niet zijn dat tijdens de voorbereiding van dergelijke grootschalige projecten voortaan altijd samen met alle betrokken – dus ook met de huurders en eventuele ondernemers – vooraf moet worden gezorgd voor voldoende draagvlak? Tot op heden is er bij de huurders van Accres geen draagvlak voor het sociaal plan. Zij kunnen niet terugkeren naar de te dure of te kleine sociale en middenhuurwoningen die de huidige appartementen vervangen, maar zien elders ook geen mogelijkheden. Men is zich daarom ‘aan het oriënteren op welke mogelijkheden er zijn om deze sloop/nieuwbouwwensen binnen MAAK.Zaanstad Oost te traineren,’ aldus DZ. Het straalt allemaal ook negatief op de gemeente af, ziet de partij. Naar toekomstige projecten zal ‘met extra wantrouwende blikken’ worden gekeken.

Beatrixflat

Tot op heden is het haalbaarheidsonderzoek nog steeds niet afgerond en ook de financiële onderbouwing is nog niet rond. De bouw van veel appartementen op de plek van de Beatrixflat roept links en rechts weerstand op, maar het woongebouw kan niet behouden blijven zonder het hele plan te compromiteren. Het hele proces is er voor de nog aanwezige huurders van Accres, de bedrijven en de ondernemers eentje van ongeloofwaardige stappen gebleken, aldus het agenda-initiatief. ‘Het meest fnuikende is dat uit de beantwoording van gestelde vragen aan B & W of Breevast / Accres bleek dat het negeren van huurdersbelangen bijna vanzelfsprekend is.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen