Zonder sloop Beatrixflat geen nieuwe Peperstraat en Burcht

Foto: Google Street View

Als de Beatrixflat niet wordt meegenomen in de sloop- en nieuwbouwplannen voor de Peperstraat in Zaandam dan gaat dat hele stadsvernieuwingsproject niet door, omdat in dat geval de financiële haalbaarheid wegvalt. Dat zijn de POV en PVV te weten gekomen uit een e-mailwisseling tussen Peperstraat-bewoonster Joan Kelderman en wethouder Hans Krieger.

De beide fracties willen er tijdens de bijeenkomst van de gemeenteraad op 21 januari helderheid over en hebben daarom verzocht om het onderwerp als rondvraag op de agenda te zetten. ‘Indien de Beatrixflat niet meegenomen gaat worden in de sloopplannen en deze blijft staan, zal het hele plan van de Peperstraat van de baan zijn. Inclusief parkeergarage en alle nieuwe woningen,’ schreef de wethouder aan één van de voorgangers in het verzet tegen de transformatie van de Peperstraat. ‘Indien gekozen zou worden voor het in stand houden van de toren dan is er geen vooruitzicht dat het gehele project financieel te verantwoorden is,’ aldus het schrijven van Slegers aan Kelderman.

Rosa wil gebouw sparen

De sloop van de Beatrixflat is Rosa een gruwel en de PVV en POV hebben nu het vermoeden dat die partij met recente initiatieven voor de bescherming van beeldbepalende panden in Zaanstad met name dat markante gebouw naast de Wilhelminasluis op het netvlies heeft. Zo’n beschermde status zou dus verregaande consequenties kunnen hebben. Een motie die Rosa na een eerder agenda-initiatief indiende met steun van Denk, Lokaal Zaans, het CDA en de SP voor het opnemen van de nieuwe categorie ‘beeldbepalende panden’ in de binnenkort te actualiseren Erfgoedverordening is nu voor Peter van Haasen (PVV) en Harrie van der Laan (POV) ‘in een ander daglicht’ komen te staan. Die motie zou al worden besproken op 17 december, maar werd doorgeschoven naar 21 januari omdat LZ afwezig was.

Burcht

In de plannen voor de Peperstraat speelt niet alleen de eerste Zaanse hoogbouw met een woonfunctie een cruciale rol, maar ook de bouw van een parkeergarage in de Peperstraat. Die is volgens wethouder Hans Krieger een belangrijke schakel voor de ontwikkeling van de Burcht, omdat deze nieuwe parkeervoorziening de plekken op de Burcht moet vervangen zodat ook dat plein herontwikkeld kan worden. Dat was de POV en PVV niet eerder duidelijk geworden en zij vragen zich nu af wat ze nog meer niet weten. ‘Waarom worden we zo summier op de hoogte gehouden van cruciale informatie over deze belangrijke ontwikkelingen voor Zaanstad?’

Wat zijn de consequenties?

Tot op de dag dat de motie over beeldbepalende panden besproken zou worden waren zij in het ongewisse over de effecten die het aannemen van die motie zou kunnen hebben en ‘de alarmbellen gingen pas af’ bij lezing van de correspondentie tussen de wethouder en Kelderman. Nu willen ze worden bijgepraat. Wat is de stand van zaken en wat zijn de (financiële) gevolgen van alle onderhandelingen tot nu toe voor Zaanstad? En wat zijn de gevolgen van het eventuele afketsen van de ontwikkeling van de Peperstraat voor de ontwikkeling van de Burcht en de aangrenzende Zaanoever? Zou het aannemen van de motie niet kunnen inhouden dat de Beatrixtoren een beeldbepalend pand wordt en dat dit ‘de ontwikkeling en vooruitgang van Zaanstad’ in de weg gaat zitten en ontwikkelaars en woningbouwverenigingen gaat beperken in hun bedrijfsvoering, zodat lang niet alle geplande woningen gebouwd gaan worden?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen