Rosa maakt zich sterk voor behoud ‘monumentale’ Beatrixflat

Foto: Google Street View

Rosa maakt zich sterk voor het behoud van de ‘Beatrixtoren’ die is inbegrepen in de sloop- en herbouwplannen voor de Peperstraat in Zaandam. Volgens raadslid Hans Kuyper is de flat – zoals dergelijke woongebouwen in het bouwjaar 1962 nog werden genoemd – voor veel Zaankanters de afgelopen 57 jaar een icoon geworden.

Het pand direct ten noorden van de Beatrixbrug werd ontworpen door de architecten W.A. Ulrich en B.J.F. Kamphuis en was destijds de eerste hoogbouw met een woonbestemming in Zaandam. Volgens Kuyper is de architectuur van de periode van wederopbouw ‘een zichtbare en beleefbare herinnering’ aan een belangrijke episode in de geschiedenis van de stad, waarvoor met de jaren de erkenning en waardering groeit. Voor enkele bijzondere bouwwerken zoals de Vredekerk in Krommenie, de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Zaandam en ook de Bannehof in Zaandijk kwam die te laat, maar Rosa wil de Beatrixflat voor dat lot behoeden.

Het gebouw heeft een hele andere uitstraling dan de te slopen panden.

Inmiddels is wel de Juliana van Stolbergschool in Zaandam voorgedragen als gemeentelijk monument, als eerste gebouw uit de betreffende periode en is de Paaskerk in Zaandam zelfs een Rijksmonument geworden. Amsterdam gaf al in 2012 twee gebouwen van Ulrich en Kamphuis aan de Jan Tooropstraat en de Jan van Galenstraat uit respectievelijk 1962 en 1967 een beschermde status en wil een door dit architectenduo in 1956 gebouwde jeugdherberg aan de Groenburgwal aanwijzen als gemeentelijk monument. Zaanstad kan nu ook enig hostorisch besef tonen en de dloop ziet zomaar toestaan, zo suggereert een Rosa-motie.

De voormalige jeugdherberg in Amsterdam.

Preventief beschermen

De motie draagt het college op om een bouwhistorisch onderzoek uit te voeren voor de eventuele monumentale status van de Beatrixtoren en in afwachting van de resultaten van dit onderzoek het gebouw een voorbeschermde status te geven, zodat er niet vroegtijdig een sloopkogel doorheen gaat. De stedenbouwkundigen die zich momenteel bezighouden met het ontwerp van de vernieuwde Peperstraat zouden alvast rekening moeten houden met de mogelijkheid dat ze van de Beatrixflat af moeten blijven.

 

Reacties