Niet volgens Zaandam
De SP gaat het proberen: via een motie afdwingen dat Zaanstad afziet van het in werking stellen van de biomassacentrale aan de Zaandamse Pascalstraat. S inds de Raad van State op 29 mei h et Programma Aanpak Stikstof verwierp en steeds meer stemmen zich verheffen tegen deze zeer omstreden ‘schone’ energiebron is er eigenlijk geen andere optie, vindt raadslid Roland van Braam.
Voor de biomassacentrale in Zaandam is in lijn met de eerder gangbare praktijk geen vergunning aangevraagd in het kader van de Wet natuurbescherming en dat is de eerste hindernis die nu moet worden genomen. Maar dan is er ook nog de constatering v an de European Academies Science Advisory Council van afgelopen maand dat biomassa een he le slechte energiebron is en dat verbranding van hout weinig energie oplevert, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes pleit inmiddels voor een nader onderzoek naar de gevolgen van stikstofemmissie uit biomassacentrales op nabijgelegen Natura 2000-gebieden. De GGD's zijn bezorgd . É n de tegenstand onder de bevolking is groot.
[embed][/embed]
Niet volgens Zaandam
In Zaanstad
wordt het
onder druk van
de
politiek en
de
inwoners
in de toekomst
aanzienlijk moeilijker om
i
n
het wilde weg bomen
te kappen omdat veel vaker dan voorheen een kapvergunning moet worden verleend. Het verdwijnen van bomen als CO2- opslag
baart mensen zorgen.
D
at alles maakt dat de centrale
politiek niet haalbaar is,
aldus de motie. Die draagt het college op om
met Gedeputeerde Staten in gesprek te gaan
over d
e nieuwste inzichten met betrekking tot biomassacentrales,
daar
de weerstand van de inwoners van Zaanstad tegen een biomassacentrale onder de aandacht te brengen
en er op aan te dringen de gevraagde natuurvergunning niet te verlenen. De motie komt aan de orde tijdens de begrotingsbehandeling. Democratisch Zaanstad zal de SP zeker aan haar zijde vinden: die partij voert al een hele tijd strijd tegen biomassa .
[embed][/embed]
Wij hebben bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN)een WOB verzoek gedaan om de aanvraag/vergunning van Bioforte te kunnen zien in het kader van de Wet Natuurbescherming (Wnb) vergunning voor de bouw van de biomassacentrale in Zaandam.