Raad moet wethouder weer ontheffing geven om in Velsen te wonen

Foto: Screenshot Raad Zaanstad

Zaanstad heeft twee wethouders die niet in de gemeente wonen en de raad moet begin volgend jaar goedkeuring verlenen aan het collegebesluit om Annette Baerveldt (D66) opnieuw een jaar respijt te geven. De wethouder met onder meer Cultuur in haar portefeuille en als wijkwethouder verantwoordelijk voor Peldersveld – Hoornseveld en Poelenburg woont in Velsen, waar ze geboren en getogen is. Wethouder Hans Krieger (VVD) van onder meer Financiën en Economische Zaken woont in Purmerend.

Beide wethouders werden deze bestuursperiode ingevlogen nadat hun voorgangers er de brui aan gaven. Baerveldt volgde partijgenote Sanna Munnikendam op en Krieger zichzelf en zijn van zijn voetstuk gevallen voorganger Gerard Ram. Volgens de wet moet er sprake zijn van ‘bijzondere gevallen’ om ontheffing te verlenen van het woonplaatsbeginsel, en dat is volgens het college het geval. Niet alleen is het dagelijks bestuur er veel aan gelegen ‘om bestuurlijke continuïteit te behouden, zeker in deze ook voor Zaanstad nog steeds uitdagende tijd van de coronacrisis,’ maar Baerveldt heeft zich volgens haar collega’s in Zaanstad ook bewezen als een kundig bestuurder.

Niet snel van haar stuk

Duidelijk voor de argeloze toeschouwer is dat de Velsense wel raad weet met de vaak verre van wellevende debatcultuur in de gemeenteraad van Zaanstad. Zo werd ze in de laatste vergadering van dit jaar door raadslid Ton Brekelmans van de Partij voor Ouderen en Veiligheid nog omschreven als ‘Sinterklaas, kerstman en paashaas in één’ waar het ging om het voorstel om een hogere subsidie voor Zaan Toneelhuis Theatermijn de komende tijd goed te monitoren om te bezien of alle beloftes van die organisatie ook waargemaakt worden. Zij hield Brekelmans onbewogen voor dat hij zelf deel uitmaakt van een groep van die illustere figuren, omdat het finale besluit over wel of niet uiteindelijk bij de gemeenteraad ligt.

Integere inzet voor Zaanstad

In de woorden van het collegebesluit is Baerveldt ‘bestuurlijk goed onderlegd en heeft zij veel ervaringsjaren’. Ze heeft ook ‘een onvoorwaardelijke en integere inzet voor de belangen van Zaanstad getoond en daarnaast bekleedt wethouder Baerveldt diverse regionale en landelijke posities waarin zij sinds haar wethouderschap het Zaanse belang vertegenwoordigt’. ‘Wethouder Baerveldt maakt zich sterk om voldoende binding en voeling met de gemeenschap van Zaanstad te creëren. Naar het oordeel van het college legt de wethouder dit vermogen onder meer aan de dag door regelmatig overleg te voeren met inwoners en organisaties van Zaanstad en deel te nemen aan bijeenkomsten betreffende haar portefeuilleonderdelen. Het college onderschrijft het vermogen van wethouder Baerveldt tot verbinding met de gemeente en haar inwoners zonder zelf inwoner te zijn van onze gemeente,’ aldus de beoordeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen