Verlenging woonplaatsontheffing wethouder Hans Krieger

Foto: VVD Zaanstad

Wethouder Hans Krieger heeft als Purmerender in zijn eerste jaar als bestuurder in Zaanstad ‘een onvoorwaardelijke en integere inzet’ voor de belangen van zijn nieuwe gemeente getoond, schrijft het college in een voorstel aan de raad om hem opnieuw voor een jaar het recht te geven buiten Zaanstad te blijven wonen. Dat hij niet van plan is om te verhuizen was meteen al duidelijk, maar de instemming van de raad met een jaarlijkse verlenging is nu eenmaal een wettelijk vereiste.

De wethouder ‘van buiten’ die van het college van Purmerend switchte naar dat van Zaanstad wordt geroemd om zijn bestuurlijke ervaring en zijn (regionale en landelijke) netwerk waarin hij sinds zijn aantreden ‘het Zaanse belang vertegenwoordigt’. ‘Wethouder Krieger maakt zich sterk om voldoende binding en voeling met de gemeenschap van Zaanstad te creëren en doordat hij in de regio Zaanstreek-Waterland woonachtig is is hij goed ingevoerd in de vraagstukken van deze subregio. Naar het oordeel van het college legt de wethouder dit vermogen onder meer aan de dag door regelmatig overleg te voeren met inwoners en organisaties van Zaanstad en deel te nemen aan bijeenkomsten betreffende zijn portefeuilleonderdelen,’ aldus het raadsvoorstel.

Bijzondere gevallen

Volgens de Gemeentewet mag een gemeenteraad voor de duur van een jaar ontheffing verlenen van het vereiste van ingezetenschap en kan die ontheffing in bijzondere gevallen, telkens met een periode van maximaal een jaar, worden verlengd. Wat in het geval van Krieger die ‘bijzonderheid’ is wordt niet duidelijk. Het was en is de wens van de grootste partij in Zaanstad, de VVD, om hem hier aan het roer te hebben. En dus gebeurt dat.

Dualisme

Dat een wethouder (of een Gedeputeerde zoals Dennis Straat, die in Utrecht werkt maar in Zaanstad woont) wordt aangetrokken die geen ingezetene is is mogelijk sinds de invoering van het dualisme in 2002. In 2007 werd het jaarlijkse herbeoordelingsbesluit ingevoerd, waarbij uit de onderbouwing de noodzaak voor de uitzondering moet blijken. Het uitgangspunt tot nu toe was dat bestuurders die lokale verantwoordelijkheid dragen, deel uitmaken van de lokale gemeenschap. Maar dat staat op de tocht, omdat bestuurders in Nederland daar zelf niet zoveel waarde aan lijken te hechten.

Bij de Eerste Kamer ligt een al door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel om gemeenteraden op voorhand te laten besluiten over een langere ontheffing van het woonplaatsbeginsel. ‘Hiermee wordt voorkomen dat het verplichte tijdelijke karakter dat de huidige ontheffingssystematiek kent en waarbij in de praktijk verlenging veelal een vanzelfsprekendheid is, het systeem als zodanig uitholt,’ schrijft het college in haar toelichting aan de raad. Kortom: het wordt als de Senaat akkoord gaat mogelijk om meteen maar een ontheffing voor de hele raadsperiode te verlenen en waarom er in Zaanstad dan nu moeilijk over gaan doen?

Reiskosten

Over de reiskosten van Krieger hoeft ook niemand zich zorgen te maken: ‘Bij verordening is bepaald dat de wethouder die ontheffing van het woonplaatsvereiste heeft gekregen de kilometers woon/werkverkeer mag declareren.’ De verlenging moet op 14 juni ingaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen