‘Tussen de Rails’ tussen de spoorlijnen langs de Provincialeweg

Foto: Google Street View

Het kunstwerk Tussen de Rails van Hans Koetsier krijgt een nieuwe plek en wel aan de Provincialeweg 302 in Zaandam. Het werk uit 1984 dat eerder bij het station in Zaandam stond is al ruim tien jaar niet meer te zien geweest, maar wordt morgen op een toepasselijke plek herplaatst: naast de Hoornse Lijn en tegenover de Zaanlijn.

De installatie van het acht meter hoge, 2,8 meter brede, een meter diepe en zo’n 30.000 kilo zware beeld heeft nog wel wat voeten in de aarde. Voor vroege vogels die daar benieuwd naar zijn: de klus begint om 06:30 uur met het laden van Tussen de Rails op een dieplader op de gemeentewerf aan De Spierling en vervolgens gaat het via de Provincialeweg naar de nieuwe locatie. De verwachting is dat het beeld tussen 09:00 uur en 09:30 uur op de nieuwe plek aankomt. Ter plekke zijn twee kranen nodig voor de laatste etappe van de reis.

Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Inverdan

Het kunstwerk van Koetsier moest het veld ruimen bij het station toen daar het stadsvernieuwingsproject Inverdan van start ging en ging de opslag in. Nu wordt het teruggeplaatst vlakbij bedrijfsverzamelgebouw De Bark van De Bedrijvige Bij, gevestigd in een monumentaal schoolgebouw. Het kunstwerk refereert aan het station en de spoorlijn(en) die daar langs lopen. Bij het zoeken naar een nieuwe locatie is deze betekenis van het kunstwerk meegenomen. Door de langdurige opslag is dat wel wat beschadigd. Daarom krijgt het als het op zijn plek staat een opknapbeurt en wordt het geschilderd. Pas als het werk weer in topconditie is, volgt de formele onthulling.

De maker

Maker Johannes (Hans) Koetsier (Utrecht, 12 juni 1930 – Amsterdam, 30 augustus 1991) was een Nederlands conceptueel kunstenaar die tot de Fluxus-beweging wordt gerekend. Hij begon in de reclame, begon later te schilderen en publiceerde in 1976 de dichtbundel Ik lijd verschrikkelijk. Koetsier werd bekend door spraakmakende plannen. Zo stelde hij voor om in Leeuwarden een natuurstenen beeld van een kievitsei te plaatsen, anticiperend op een toekomstig verbod op het rapen van kievitseieren. Ook opperde Koetsier het instellen van een nationale feestdag, de Dag van de Inspiratie, op tweede pinksterdag 1980. Hij overleed op 61-jarige leeftijd en werd begraven op Zorgvlied in Amsterdam, waar hij al in 1982 zijn grafsteen had laten plaatsen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen