Mussen zitten volgens VVD renovatie Zeeheldenbuurt dwars

Zorgen mussen voor vertraging in de Zeeheldenbuurt?
Zorgen mussen voor vertraging in de Zeeheldenbuurt?
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Een aantal bewoners van de te renoveren woningen in de Wormerveerse Zeeheldenbuurt heeft volgens de VVD te horen gekregen dat de planning van de werkzaamheden is veranderd ‘in verband met het beschermen van mussen die gezien zijn tijdens een eerder onderzoek uit 2016’. Fractievoorzitter Stephanie Onclin stelt het college er donderdagavond vragen over.

‘Voor de meesten van ons gaat de Zeeheldenbuurt over een project en over werk. Dit is niet zo voor de bewoners. Voor hen gaat het over hun huis; de basis voor een thuis. Wanneer jouw thuis – de plek waar een ieder zich veilig moet voelen en tot rust moet komen – wordt bedreigd met onzekerheid heeft dat een grote impact,’ schrijft Onclin in de vragen die ze alvast vooruit heeft gestuurd. Na veel vijven en zessen kwam er een oplossing voor de buurt die kampt met funderingsprolemen in deels particuliere en deels corporatiewoningen. Die eigendomsverhouding van de rijtjeshuizen maakte het lastig om alle bewoners zo goed mogelijk tegemoet te komen.

Financiële gevolgen

Nadat het groene licht gegeven was en de gemeente beloofde ook een deel van de financële pijn van de particuliere eigenaren op zich te nemen zijn financieringen aangevraagd op basis van de planning die er lag en andere voorbereidingen getroffen. ‘Nu krijgen wij te horen dat een aantal bewoners te horen heeft gekregen dat de planning weer gewijzigd is. Niet alleen is hiermee de onzekerheid voor een aantal inwoners weer terug, maar dit heeft ook financiële consequenties omdat er aan de financieringen zoals een bouwdepot ook voorwaarden zitten,’ aldus Onclin. Zij wil weten of de gemeente ervan op de hoogte is dat Parteon en de aannemers ‘aan het schuiven zijn met de overeengekomen planning’.

Ontheffing

De VVD krijgt ook graag een toelichting op de huidige stand van zaken in de Zeeheldenbuurt en de rol van de mussen. Wanneer die vogels een struikelblok vormen moet er een ontheffing van de wet Natuurbescherming komen, vindt de partij. Mocht de oorspronkelijke planning om welke reden dan ook niet teruggedraaid kunnen worden, welke andere opties zijn er dan anders dan het accepteren van een aantal maanden vertraging? En welke invloed heeft een dergelijk uitstel op de handhaving die er is op de woningen? Het is immers zo dat de bewoners geacht worden te vertrekken zodra hun veiligheid en die van passanten in het geding komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen