Zeeheldenbuurt Wormerveer wantrouwt aanbod gemeente en Parteon

Foto: Google Street View

Tachtig procent van de kosten van funderingsherstel van de eigen woning vergoed krijgen door de voormalige eigenaar en de gemeente lijkt een aanbod dat de meeste Zaankanters met een verzakkende woning niet snel af zouden slaan. Maar in de Wormerveerse Zeeheldenbuurt gaat de vlag niet uit. De gemeente en corporatie Parteon worden gewantrouwd.

Eigenaren van één de 54 pariculiere huizen in de wijk laten op de Facebook-pagina Wormerveer van zich horen. Parteon sprak eerder van sloop en nieuwbouw met een bijbetaling van 50.000 euro per woning. Nieuwbouw is nog steeds mogelijk, maar met een veel hogere eigen bijdrage van de huiseigenaren, die zo’n bedrag niet kunnen betalen. Bovendien is die oplossing alleen op voor Parteon ‘strategische plekken’ mogelijk. Waarom het eerdere aanbod van tafel ging is de bewoners niet duidelijk geworden. Bij renovatie vrezen de huizenbezitters oplopende kosten die ze niet kunnen voorzien en er zit een plafond van 60.000 euro aan de aangeboden bijbetaling. Dus het aanbod lijkt leuk, maar niemand kent de precieze inhoud, ook al omdat ‘de strenge en strikte voorwaarden’ die aan de regeling verbonden zullen worden niet nader uitgelegd zijn.

Geen overleg

De Belangenvereniging Herstel Zeeheldenbuurt zou intussen de afgelopen maanden nergens in gekend zijn, terwijl de gemeente en Parteon in een gezamenlijk persbericht toch meldden de plannen samen met de eigenaren en de huurders uitgewerkt te hebben. Eigenlijk wachten de eigenaren tot dit laatste voorstel van de gemeente en de corporatie ook weer wordt ingetrokken of afgezwakt. Het probleem is echter dat de tijd dringt. Op 1 januari 2021 moeten alle funderingen in de Cor Bruijnweg, Jan van Riebeeckkade, Karel Doormanstraat, Piet Heinstraat, Van Diemenstraat en de Van Heemskerckstraat hersteld zijn in verband met de veiligheid van de bewoners en van passanten. Dat is drie jaar nadat de problemen aan het licht kwamen.

 

Reacties