Parteon en gemeente betalen mee aan herstel Zeeheldenbuurt

Foto: Google Street View

Parteon en de gemeente betalen samen een groot deel van de kosten voor het funderingsherstel en de bodemsanering van de particuliere woningen in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer. Deze bijdrage mag ook ingezet worden voor sloop en nieuwbouw op de eigen kavel. De eigenaren betalen zelf het resterende deel van de kosten en dragen zelf de gevolgschade aan hun woning, die voor ieder huishouden anders zal zijn.

Daarnaast kijkt de gemeente naar de openbare ruimte en de leefbaarheid in de wijk door het toevoegen van meer groen en biedt Parteon wisselwoningen aan zodat iedereen tijdens de uitvoering in de buurt kan blijven wonen. Bij het voorstel horen ook voorwaarden, die vooral bedoeld zijn om met dezelfde methode, bloksgewijs en snel met de uitvoering te kunnen starten. Het is een gezamenlijk aanbod en de particuliere eigenaren kunnen begin volgend jaar zelf beslissen of zij dit accepteren. De huurwoningen worden uiteraard allemaal door Parteon aangepakt.

Nadere uitwerking

Het doel van het voorstel dat eergisteren werd gedaan tijdens een drukbezochte en besloten informatiebijeenkomst in Wormerveer is dat alle bewoners in april 2020 zekerheid krijgen over de wijze waarop hun woning en hun buurt hersteld en vernieuwd worden. Woningcorporatie Parteon, de gemeente, de Bewonerscommissie (125 huurders) en de Belangenvereniging Herstel Zeeheldenbuurt (particulieren) hebben de plannen samen uitgewerkt. De in totaal 178 huizen uit de jaren 50 hebben ernstige funderingsproblemen en de bodem is vervuid. In het tweede deel van de bijeenkomst was er ruimte voor vragen en suggesties. Deze zijn ter plaatse opgeschreven en worden gebruikt om het aanbod verder te concretiseren. Vanaf januari zullen de gemeente en Parteon in gesprek gaan met de particuliere eigenaren. Ook komen er inloopspreekuren voor alle bewoners.  

Voorkeursplek

Ook de huurders in de buurt kunnen zich beraden over hun voorkeursplek in de buurt. Met de Bewonerscommissie zijn concrete afspraken gemaakt en wordt sloop/nieuwbouw verder verkend. Harry Platte, directeur van Parteon zegt in een perbericht: ‘In ieder woonblok zijn huurders en particulieren met elkaar verbonden. Funderingsvernieuwing en bodemsanering in een woonblok is ingrijpend en kostbaar, dat doe je het liefste samen. We gaan starten waar het kan, verder uitzoeken wat nodig is en helpen waar het moet. We kunnen met dit gezamenlijk aanbod nu ook particulieren een toekomstperspectief geven. Wat ons betreft gaan we in 2020 zo snel mogelijk met elkaar aan de slag.’

Veiligheid

Voor wethouder Songül Mutluer staat de veiligheid van alle bewoners voorop. ‘De opgave in de Zeeheldenbuurt is uniek vanwege de omvang, het gemengde eigendom en de urgentie van de problemen. Parteon en de gemeente spannen zich daarom gezamenlijk en extra in om voor iedereen een oplossing te bieden. Het is voor de betrokkenen cruciaal dat we eindelijk een doorbraak lijken te hebben. De belangrijkste doelstelling bij deze grootscheeps vernieuwing is dat alle bewoners in de Zeeheldenbuurt een veilig thuis krijgen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen