Start vernieuwing Zeeheldenbuurt met de nodige vragen

De onthulling van het bouwbord aan de Jan van Riebeeckkade.
De onthulling van het bouwbord aan de Jan van Riebeeckkade.
Foto: YouTube / Parteon

De vernieuwing van de Zeeheldenbuurt in Wormerveer is gisteren van start gegaan. Dat begin van een omvangrijke en bijzondere wijkbrede reparatie en mogelijk sloop van huur- en koopwoningen met een slechte fundering en daarnaast bodemsanering kwam voor buitenstaanders nogal uit te lucht vallen. Er wordt begonnen aan de Jan van Riebeeckkade.

Hoewel Zaanstad geld in het project steekt omdat het niet alleen corporatiewoningen betreft maar ook 53 huurhuizen die door Parteon zijn verkocht en nu particulier bezit zijn, is de raad nog niet ingelicht over het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen tussen de getroffen bewoners van 178 woningen en de corporatie die de kar trekt. Uiterlijk 31 december 31 december 2022 moet de wijkvernieuwing zijn afgerond. Dat is een streefdatum, ‘die uitgaat van een reĆ«le uitvoeringsperiode van de herstelwerkzaamheden’. Eerder was dit eind dit jaar, om redenen van veiligheid. Huurders die hun huis moeten verlaten worden tijdelijk gehuisvest in een wisselwoning, waar ze gratis mogen wonen.

Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Ooijevaar en de gemeente gaat handhaven bij bewoners die de vaststellingsovereenkomst met Parteon over rechten en plichten niet getekend hebben. Bij de woonblokken die wel meedoen maar nog wachten op hun beurt, is actieve handhaving niet aan de orde als er geen acuut gevaar dreigt. Particulieren die geld krijgen van de gemeente en van Parteon om hun huis te herstellen maar die de restkosten niet kunnen dragen kunnn woning weer aan de corporatie verkopen. De verleende bijdragen zijn adres- en persoonsgebonden. Een particuliere eigenaar mag altijd zijn woning aan een derde partij verkopen, maar de problemen met de fundering, de verontreiniging en ook asbest moeten dan verplicht worden gemeld. Dat zal de animo naar verwachting niet groot maken.

Nog niet alles duidelijk

De vergoeding van Parteon en de gemeente is dus nadrukkelijk bedoeld voor de huidige eigenaar-bewoners, met wie al twee jaar overlegd is over de problemen en de oplossing. De aanpak gaat bloksgewijs, zodat huur-en koophuizen tegelijk worden aangepakt. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er ook eigenaren zijn die in plaats van renovatie liever sloop en nieuwbouw zien en daar ook de middelen voor hebben. De huurders hebben ook nog onbeantwoorde vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen