Extra ruimte Herman Gorterschool vergt 230.000 euro

Foto: Google Street View

Zaanstad wil 230.000 euro steken in een groter vloeroppervlak voor de nieuwbouw van openbare basisisschool Herman Gorter aan de D. Doniastraat in Zaandam. In het vorige overzicht van plannen voor schoolgebouwen was abusievelijk de verwachte langdurige toename van het aantal leerlingen op die school niet meegenomen.

Er ligt daarom nu een actualisatie van het Integraal Huisvestings Plan voor het primair onderwijs, een stuk waarin staat hoe door vervanging, uitbreiding en herverdeling van de schoolgebouwen in Zaanstad het aanbod kan aansluiten bij de vraag naar onderwijsruimte. De afgelopen coronamaanden hebben de planning niet volledig in de war geschopt, al zijn er als gevolg van de virusuitbraak wel lichte vertragingen opgetreden bij projecten als gevolg van aangescherpte regels op de bouwplaats en het stilvallen van participatietrajecten.

Twee nieuwe gebouwen

Van twee nieuwe schoolgebouwen is de bouw inmiddels (nagenoeg) afgerond: zowel katholieke basisschool De Hoeksteen als de interconfessionele basisschool Zaanplein kunnen vanaf de herfstvakantie terecht in hun nieuwe gebouw. Die laatste school ontstond uit de fusie van de Willibrord en de Saenparel en huist straks in een prijswinnend ontwerp op het Roggeplein. De stilgevallen participatietrajecten zijn inmiddels weer opgestart. Dat geldt voor Het Palet aan de Populierenlaan, de geplande school op de Behouden Haven en de genoemde locatie van de Herman Gorterschool, die ook een nieuwe dependance aan de Burgemeester Smitstraat in Zaandam krijgt waar de buurt inmiddels tegen te hoop loopt.

Voorontwerp

De nieuwbouw van de school is in de fase gekomen dat de opdracht kan worden verstrekt voor een voorontwerp en daarbij moet meteen uit worden gegaan van de juiste omvang. De gemeenteraad wordt daarom binnenkort gevraagd de extra 230.000 euro ter beschikking te stellen. De wet schrijft voor dat gemeenten financieel verantwoordelijk zijn voor de onderwijshuisvesting op hun grondgebied en dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de bouw en voor het onderhoud van de gebouwen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen