College geeft groen licht voor nieuwe school aan het Roggeplein

Foto: NUNC Architecten

De bouw van een nieuwe school aan het L.T. Roggeplein in Zaandam, op de plek waar nu de dependance van de RK-basisschool Willibrord staat, kan wat het college betreft doorgaan. Het nieuwe gebouw gaat ook de hoofdvestiging van de school aan de Symon Claeszstraat vervangen en wordt na een fusie eveneens het onderkomen van de leerlingen van De Saenparel, die nu aan de Herderinstraat huizen.

Daarnaast komen er een peuterspeelzaal en en een buitenschoolse opvang in het gebouw, dat berekend is op 450 leerlingen. De huidige gebouwen van de scholen zijn sterk verouderd en De Saenparel staat half leeg. Met de nieuwbouw aan het Roggeplein kunnen de kinderen in hun eigen wijk naar school blijven gaan.

Drie verdiepingen

Gepland is een gebouw in drie lagen met een plat dak, met een breedte van zo’n 42 meter, een diepte van rond negentien en een hoogte van 11,5 meter. Aan de achterkant wordt op een patio een schoolplein van pakweg 300 vierkante meter gerealiseerd, dat aan de straatkant door een enkele bouwlaag van lokalen wordt afgesloten.

Het voorplein wordt een buitenplek voor de bovenbouw en daar komen ook de fietsenstallingen. Er wordt later nog definitief ontwerp voor dat voorplein gemaakt, in combinatie met een herinrichting van het hele Roggeplein. Het is de bedoeling dat het plein buiten schooltijden toegankelijk is voor spelende kinderen.

Extra parkeerplekken

In de omgeving van de school komen zes extra parkeerplaatsen. Bij de herinrichting van de Symon Claeszstraat zijn al dertien extra plekken gerealiseerd, waarvan zeven ten behoeve van de school en deels op het terrein van de school. In de Cornelis Jansz Keghstraat zijn bij de herinrichting drie extra parkeerplaatsen gemaakt. Verder worden in het ontwerp van het plein zeven Kiss & Ride plekken in het verlengde van de Rederstraat gepland.

Vier meter hoge muur

Het schoolplein aan de zuidkant wordt kleiner dan het huidige plein en door middel van een muur van vier meter hoog afgeschermd van de daar aanwezige woningen. Aan de noordzijde van de school komt een nieuw schoolplein. Voor de bouwlocatie kan voor beide schoolpleinen onmogelijk aan de richtafstand van 30 meter tot woningen worden voldaan, omdat daar geen plek voor is.

De geluidsituatie zal voor de woningen aan de zuidzijde door de afschermende werking van de vier meter hoge muur flink verbeteren, terwijl aan de noordzijde het tegenovergestelde gebeurt. Per saldo krijgen 33 woningen te maken met meer geluidsoverlast door spelende kinderen maar, aldus het college, kindergeluiden moeten nu eenmaal als ‘onlosmakelijk onderdeel van de samenleving’ worden gezien.

Geen alternatieve plek beschikbaar

Daarnaast is meegewogen dat er in de wijk geen andere locatie beschikbaar is voor de bouw van een nieuwe school. De onderzochte alternatieve locatie in Rosmolen-Noord ligt ongunstig ten opzichte van de woonadressen van de leerlingen.

Buurt overwegend positief

De bewoners van de Rosmolenbuurt wachten bovendien al heel lang op een herinrichting van het Roggeplein, inclusief de nieuwbouw van de school. Het wordt volgens het college als positief ervaren dat het plein, inclusief de school, wordt opgeknapt: ‘Ondanks kritische vragen, is de teneur overwegend positief en is men blij met de nieuwbouw.’

Van twee omwonenden is bekend dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de school en de herinrichting van het plein. De bezwaren van één van hen richten zich met name op de plaats van een voetbalkooi op het plein. De tweede omwonende vreest geluidsoverlast van de nieuwe school en met name ook gedurende de bouwwerkzaamheden. Dat laatste is niet te voorkomen, maar zal wel zoveel mogelijk worden beperkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen