Splitsing van huizen baart bewoners Prins Hendrikkade zorgen

Foto: Google Street View

Bewoners van de Zaandamse Prins Hendrikkade en omgeving maken zich zorgen over het stijgende aantal aanvragen voor woningsplitsing en willen graag weten hoe de gemeente daarmee omgaat. Splitsing zorgt volgens hen voor extra druk op de openbare ruimte, parkeerproblemen, minder binding met de wijk en overbewoning.

Dat bleek afgelopen maand tijdens een overleg met de gemeente. De kleinere wooneenheden die overblijven na een splitsing trekken volgens de bewoners veel seizoensarbeiders aan, die niets toevoegen aan de sociale cohesie in de buurt. Na de zomer komt daar meer duidelijkheid over, beloofde de vertegenwoordiger van Zaanstad.

Aanlegsteiger riviercruises

Het ontwerp voor de aanlegsteiger voor riviercruises werd positief ontvangen, maar wel is gevraagd om het gedeelte van de steiger tot de Burchtkade nu al te verbeteren. Daarmee wordt de omgeving aantrekkelijker voor zowel de buurt als voor bezoekers. De huidige aanlegsteigers zijn slecht bereikbaar voor touringcars.

De bewoners zien daarom ook graag dat op de Burcht plekken worden gereserveerd voor bussen die passagiers van de cruiseschepen halen en brengen. Nu staan er soms te veel op een kluitje op de Burchtkade. Sinds begin dit jaar vormt Amsterdam samen met Zaanstad één riviercruiseregio, wat deze tak van toerisme een extra impuls moet geven.

Parkeren alleen voor bewoners

De Prins Hendrikkade wordt nu gebruikt als parkeerplaats en heeft nog maar weinig bomen. De gemeente vindt dat de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd kan worden door een boulevard/promenade aan te leggen en het parkeren te beperken tot bewoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen