Transformatie Behouden Haven met school als middelpunt

Een eerste impressie van de toekomstige situatie.
Een eerste impressie van de toekomstige situatie.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het college wil van de Behouden Haven in Zaandam ‘een aantrekkelijk en levendig woonbuurtje’ maken met een basisschool als kloppend hart. De nieuwbouw van Et Buut en Het Baken – Westerkim in de Mauritsstraat die dit jaar van start gaat volstaat niet voor de verwachte toename van het aantal kinderen.

In dat nieuwe kindcentrum komt plek voor 600 Zaandamse kinderen, maar omdat dit niet genoeg is om de toekomstige groei op te vangen is gekeken naar alternatieve locaties voor een nieuwe school. Daarvoor bleven uiteindelijk de nog de bouwen Verkadebuurt en de Behouden Haven over. Die laatste plek won, omdat het alsnog inpassen van een school in de Verkadebuurt een vertraging van minimaal anderhalf jaar zou opleveren en bovendien ten koste zou gaan van zo’n 55 daar geplande sociale huurwoningen.

Strategische plek

De Behouden Haven wordt door het college beschouwd als een strategische plek voor de versterking van het centrum en een school draagt bij aan een kwalitatieve verbetering van de omgeving. Er moet nog wel aandachtig worden gekeken naar de verkeersveiligheidin verband met de bevoorrading van de winkels en naar het parkeren. Daar worden de schoolbesturen, bewoners en organisaties en bedrijven in de omgeving nog bij betrokken. De inbreng vanuit de gemeenteraad en de belanghebbenden wordt verwerkt in het raadsbesluit over de gebiedsontwikkeling.

De huidige situatie.
Een impressie.

Er wordt op gemikt om in 2021 zo ver te zijn dat een vergunning voor de bouw van de school kan worden aangevraagd en dat die er in 2023 staat om de eerste leerlingen te ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen