Nunc Architecten en Bald Architecture winnen Babel Architectuurprijs

Foto: Nunc Architecten en Bald Architecture

Nunc Architecten en Bald Architecture hebben de Babel Architectuurprijs 2020 gewonnen met hun ontwerp van Integraal Kind Centrum Roggeplein in de Rosmolenwijk in Zaandam. Het is de eerste keer dat een Zaans architectenbureau de prijs in de wacht sleept. De winnaar is vandaag in een online meeting bekendgemaakt.

De jury vindt het van wezenlijke betekenis dat juist in de Rosmolenwijk een school van hoge architectonische kwaliteit is gebouwd: ‘Herinneringen aan de tijd op de basisschool gaan een leven lang mee. Een mooie school geeft waardigheid aan de kinderen, de ouders en de rest van de buurt.’ Ook is er veel waardering voor het feit dat in het ontwerp van de twee bureaus geen sprake is van een gebouw dat refereert aan de traditionele Zaanse cultuuruitingen. Door een ander uitgangspunt te kiezen, wordt naar de mening van de jury een gevarieerde wijk met veel verschillende nationaliteiten serieus genomen.

Afwijkend karakter

‘De kinderen van IKC Roggeplein hebben een heel diverse achtergrond. Zij zijn geen onderdeel van die eeuwenoude typisch Zaanse verschijningsvormen. Voor hen maakt het dus uit dat hun school een ander karakter heeft,’ aldus het juryrapport. Nunc en Bald zijn blij met de zevende Babel Architectuurprijs. ‘Onze drie nominaties waren al mooi en dat juist in het bonte Zaanse architectuurlandschap zo’n kalm en krachtig schoolontwerp de prijs heeft gewonnen, maakt het nog mooier,’ zegt Steven Brunsmann. Hij is met Johan Krol eigenaar van Nunc Architecten. Maarten Steunenberg van Bald Architecture is er trots op met een markant schoolgebouw een zichtbare bijdrage te kunnen leveren aan de vernieuwing van de Rosmolenwijk. Het schoolgebouw is ook genomineerd voor de Arie Keppler Prijs voor architectuur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen