Zeven kandidaten in de race voor Babel Architectuurprijs 2020

De fietsenstalling bij het station in Zaandam.
De fietsenstalling bij het station in Zaandam.
Foto: Nunc Architecten

Het Zaans architectuurplatform Babel heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Hele gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex en van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling.

Eén van de ontwerpen zal door een jury onder leiding van architect en voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol op 4 september worden bekroond. Het thema van de Babel Architectuurprijs van dit jaar is nieuwbouw. Het gaat om gebouwen in de Zaanstreek die in de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd en opgeleverd.

Het woonhuis aan het Zuideinde in Westzaan.
Het nieuwe zwembad van Krommenie.
Het Integraal Kind Centrum Roggeplein.
Het pand van Zuiver in Westzaan.

 

 

 

Op de shortlist staan het bedrijfsgebouw Zuiver in Westzaan (Nunc architecten); een woonhuis aan het Zuideinde in Westzaan (Studio Kramer); zwembad De Crommenije in Krommenie (Slangen + Koenis Architecten) en diverse woongebouwen in fase 3 in de Molenbuurt in Wormer (Attika architekten). In Zaandam zijn de droogschuur / fietsenstalling bij het NS-station (Nunc Architecten), het IKC Roggeplein (Nunc Architecten / BALD architecture) en woongebouw Romanov (Boparai Associates architekten) genomineerd. De uitreiking van de Babel Architectuurprijs wordt op 4 september. vanwege de uitbraak van Covid-19 digitaal gedaan.

Woongebouw Romanov.

 

 

 

 

De Babel Architectuurprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt om aandacht te vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Vijf keer organiseerde Babel de uitreiking van de prijs in opdracht van woningcorporatie Parteon. Bij het vijftienjarig bestaan van Babel in 2018 is de toekenning van de Babel Architectuurprijs voortgezet als zelfstandige activiteit. Toen was het thema hergebruik en transformatie en werd de prijs toegekend aan architect Bjarne Mastenbroek (Search) voor de herontwikkeling van een stolp in Jisp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen