Studie gestart naar HOV tussen Zaandam en Amsterdam Noord

Foto: Pixabay / WikimediaImages

Een projectteam met vertegenwoordigers van Zaanstad, Amsterdam en Purmerend, de provincie en de Vervoerregio Amsterdam is begonnen met een studie naar hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) tussen Zaandam en Amsterdam Noord, de zogenoemde ZaanIJ-corridor. Parallel daaraan loopt een studie naar een corridor Amsterdam – Purmerend.

Het verbeteren van het openbaar vervoer tussen Zaanstad en Amsterdam is van het grootste belang voor Zaanstad, gezien alle geplande ontwikkelingen in de Achtersluispolder, Poelenburg – Peldersveld en rond station Kogerveld. Die zullen leiden tot flink meer verkeer in het oosten van Zaandam. ‘Bovendien groeien de stedelijke gebieden van Zaanstad en Amsterdam steeds meer aan elkaar vast. Hoogwaardig openbaar vervoer tussen Zaandam Oost en Amsterdam Noord is dan ook van het grootste belang om Zaanstad duurzaam bereikbaar te maken en te houden. Dit vraagt grote investeringen, die Zaanstad niet alleen kan dragen,’ schrijft het college in een brief aan de raad.

Focus op Zaanstad

En dat hoeft ook niet. Op 20 november vorig jaar is in het jaarlijkse bestuurlijke overleg met de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport afgesproken dat het nu gestarte onderzoek er zou komen. Tussentijds is op een rijtje gezet wát er precies onderzocht zou moeten worden. Afgesproken is dat de focus ligt op de ZaanIJ-corridor maar dat Purmerend niet vergeten wordt. Zo komt een groter gebied ten noorden van de hoofdstad in beeld. ‘Op basis van dit onderzoek wordt vervolgens bekeken wat er op de middellange en lange termijn nodig is. Dit kan zowel een bus, trambus, tram, lightrail of metro zijn.’

Probleemanalyse

Het gaat in eerste instantie om ‘een brede, maar korte probleemanalyse’ die rond de komende jaarwisseling klaar moet zijn. Daarna wordt die verder uitgewerkt en het streven is om het hele onderzoek afgerond te hebben voor het bestuurlijke overleg met het Rijk over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport in het najaar van 2021. Dan komt ook het altijd lastigste vraagstuk van de financiering nadrukkelijk aan bod.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen