Oostzijderveld eerste regenboogwijk van het land

Een impressie van de nieuwe wijk.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het college heeft het bestemmingsplan Oostzijderveld goedgekeurd en dus kan de gemeenteraad er op 8 oktober een oordeel over vellen. Het gaat over de bouw van 534 woningen tussen de Prins Bernhardweg, de Heijermansstraat, de Hoornse Lijn en het Gouw. De nieuwbouwbuurt wordt de eerste regenboogwijk van ons land: de straten krijgen namen van voorvechters van diversiteit en gelijke rechten.

Onderdeel van dit plan is de nieuwbouw van de locatie Oostzijderpark fase 1. Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse noemt het bestemmingsplan in een persbericht ‘een mooie stap in het bouwen van woningen én het ontwikkelen van de Kogerveldwijk‘. De geplande woningen worden aangesloten op het warmtenet en zijn zuiniger dan wettelijk voorgeschreven. ‘De wijk wordt klimaatbestendig gebouwd, met veel ruimte voor groen. Klaar voor de toekomst,’ aldus de wethouder.

Bouw start eind 2020

De samenwerkende ontwikkelaars Ontwikkeladviseur BV en Timpaan Hoofddorp starten eind dit jaar onder de naam BV Oostzijdepark met de bouw van de woningen in fase 1. Een derde daarvan gaat in de verkoop, een derde bestaat uit middenklasse dan wel dure huurwoningen en een derde uit sociale huurwoningen, Betaalbare Koopwoningen Zaanstad en woningen voor bijzondere doelgroepen, zoals Kamers met Kansen. Ook komt er plek voor onder andere een grand café/restaurant en kinderdagverblijf Fleurig.

 

 

De wijk wordt aangelegd rondom een brede, groene parklaan. In de wijk komen wadi’s waar regen gemakkelijk de grond in kan – de Zaandamse Hofwijk heeft ze inmiddels als eerste gekregen – en de parkeerplaatsen worden niet volledig betegeld. ‘Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kan de wijk de hevige regenbuien aan die er steeds meer zijn en komen. Ook voorkomen we hiermee dat het te warm wordt in de wijk. Prettig wonen tussen het groen met zo min mogelijk wateroverlast dus: zo geven we klimaatadaptatie hier mooi vorm,’ schrijft een enthousiaste Breunesse.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen