Snelheid realisatie plannen Kogerveldwijk hangt af van Rijksbijdrage

De Kogerveldbuurt moet in de toekomst een stuk groener worden, ondanks de verdichting.
De Kogerveldbuurt moet in de toekomst een stuk groener worden, ondanks de verdichting.
Foto: Gemeente Zaanstad / Olivier Rijcken

Er is nog een ongedekt tekort van 23 miljoen euro voor de ontwikkeling van de Kogerveldwijk, waarvoor gerekend wordt op het Rijk. Via de MRA wordt een aanvraag ingediend in het kader van de Woningbouwimpuls van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvoor een miljard euro is vrijgemaakt en dat is bedoeld om het aandeel betaalbare nieuwbouwhuizen te vergroten.

Ook kunnen locaties die via die regeling geld krijgen in versneld geschikt gemaakt worden, zodat woningen sneller worden opgeleverd. Komt de aanvraag voor de Kogerveldwijk niet door de Haagse ballotage, dan zal alles naar verwachting in een veel rustiger tempo worden uitgerold. Zowel de provincie als de Metropoolregio Amsterdam dragen al met zekerheid financieel bij aan de plannen. Het college legt de raad nu de strategienota voor de wijk voor, waarin de doelstellingen uit het eerder goedgekeurde perspectief voor de Kogerveldwijk uitgewerkt zijn.

De Zaandamse wijk is een zogenoemd focusgebied in MAAK.midden (hieronder in geel aangegeven) dat sterk in ontwikkeling is. De woningvoorraad wordt verdubbeld, voorzieningen toegevoegd en vervangen, het openbaar vervoer verbeterd en er vindt grootschalige transformatie van bedrijventerreinen plaats. Dat alles moet gebeuren op grond van de pijlers van de Zaanse omgevingsvisie in wording: verstedelijking, kansengelijkheid, gezondheid, economische activiteiten en werkgelegenheid, duurzaamheid en veiligheid.

 

 

 

In het Perspectief Kogerveldwijk 2040 is geschetst hoe de wijk er in 2040 uit zou kunnen zien. Met de strategie wordt vastgelegd hoe en met wie aan de doelstellingen uit het perspectief gaat worden gewerkt en hoe het allemaal betaald moet worden. Door leegstand op bedrijventerreinen, het vertrek van bedrijven en de verplaatsing van sportverenigingen komt ruimte beschikbaar voor de bouw van circa 2500 woningen. Meer inwoners betekent meer voorzieningen. Maar er moet ook ruimte blijven voor bedrijvigheid. De ambitie is om betere verbindingen te realiseren, ook tussen de buurten. Er gaan twee verschillende delen in de wijk ontstaan, elk met eigen kwaliteiten: een stedelijk gebied langs de Zaan en een groen, parkachtig deel aan de kant van de Gouw.

Toekomstbestendig en duurzaam

De wijk als geheel zal een toekomstbestendige en duurzame wijk worden. De grootste veranderingen worden verwacht in de Hofwijk en de Boerejonkerbuurt. Daarnaast komt het Oostzijderpark verder vrij voor woningbouw als het sportpark Hoornseveld opnieuw ingericht en geïntensiveerd is. Door de bevolkingsexplosie moet de bereikbaarheid voor zowel het openbaar vervoer, het langzaam verkeer als de auto verbeterd worden, alsook de samenhang tussen de buurten. De omgeving van het station wordt het hart van de wijk en daar wordt een OV-knooppunt ontwikkeld. Dat betekent dat er ook een andere visie op mobiliteit en parkeren nodig is: meer gebruik van het OV en ‘mogelijkheden voor parkeren die passen bij een knooppunt’.

Schets van Olivier Rijcken van hoe het stationsgebied er in de toekomst uit kan zien vanaf de kant van het ZMC.

Lange adem

De ontwikkeling van Kogerveldwijk is een kwestie van een lange adem die jaren in beslag gaat nemen en organisch zal verlopen, in kleine en grotere stappen en per deelproject. Duidelijk is dat de verdichting een grote impact op de wijk zal hebben. Dit vraagt om een meer stedelijke manier van kijken naar het ruimtegebruik, de mobiliteit en de benodigde voorzieningen. Om de uiteindelijke doelstellingen uit het perspectief te realiseren is een aantal algemene uitgangspunten geformuleerd:

  • Het collectief belang van de wijk staat voorop;
  • De investeringen komen ook ten goede van de huidige bewoners;
  • Het netwerk in de buurt wordt verstevigd en verder uitgebouwd.

Het Perspectief is in de buurt en de raad positief ontvangen. Binnen de Metropoolregio Amsterdam is het concept basisveiligheidsniveau klimaatbestendige nieuwbouw ontwikkeld om gemeenten en marktpartijen handvatten te geven om klimaatadaptatie toe te passen. Dat geldt ook voor de Kogerveldwijk. Door het versnipperd grondeigendom en de gewenste aanpassingen van de ruimtelijke structuur in het gebied zullen wellicht de Wet voorkeursrecht gemeente of in het uiterste situatie onteigening moeten worden ingezet, zo verwacht het college.

Lauwe reacties uit de buurt

Bewoners, ondernemers en raadsleden hebben al uitgebreid mee kunnen praten over de toekomstplannen voor de wijk. ‘Het is van belang om de toekomst gezamenlijk en in gesprek met elkaar vorm te geven, maar uiteindelijk neemt de gemeenteraad de besluiten over de planuitwerkingen,’ aldus het college. Omdat gebleken is dat het moeilijk is om met bewoners in gesprek te komen over de toekomst wordt nu gezocht naar andere manieren om contact te leggen, bijvoorbeeld door in de wijk zelf in gesprek te gaan bij de school, de buurtcamping of de supermarkt, door de inzet van sociale media en de gemeentelijke website en door het versterken van de – deels professionele – netwerken in de buurt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen