Urgenda verhuisd naar voormalige Juliana van Stolbergschool

De school die een bedrijvenverzamelgebouw werd.
De school die een bedrijvenverzamelgebouw werd.
Foto: Google Street View

Urgenda is vandaag verhuisd van de New Energy Docks in Amsterdam naar de Nicolaes Maesstraat 2 in Zaandam. Komende maandag moet daar alles zijn ingericht voor de start in Zaanstad.

Het gaat om een gedwongen verhuizing aangezien het oude pand in Amsterdam op de nominatie staat om te worden afgebroken om plaats te maken voor woningen. Voor directeur Marjan Minnesma is het een beetje thuiskomen: zij is geboren en getogen in Wormerveer en zocht een vervangend kantoor dichter bij huis. ‘Bovendien is de Zaanstreek het oudste industriegebied van Europa. Het lijkt ons mooi om de Zaanstreek te helpen bij het verduurzamen. Dat kan een mooi voorbeeld zijn. Als het hier kan dan kan het overal,’ schrijft hoofd communicatie Henriëtte Delissen in antwoord op onze vragen naar het hoe en waarom van de verhuizing. ‘We kijken uit naar onze nieuwe werkplek en hebben er zin in.’

Juliana van Stolbergschool

De locatie aan de Nicolaes Maestraat in de Schilders- en Waddenbuurt is de voormalige Juliana van Stolbergschool voor Lager Huishoud en Nijverheid Onderwijs, die op 25 april 1957 geopend werd door koningin Juliana. Het pand is nu eigendom van Business Center Bedrijvige Bij. In 2011 namen de eerste huurders er hun intrek. Vorig jaar bleek dat het college het gebouw dat werd ontworpen door gemeentearchitect G.M.G. Bakker wil aanwijzen als gemeentelijk monument. Dat lijkt als een handschoen rond de idealen van Urgenda te sluiten: transformatie in plaats van sloop en nieuwbouw. Urgenda verwierf internationale bekendheid door na een juridisch gevecht van zeven jaar de Klimaatzaak tegen de Staat te winnen, waardoor de overheid gedwongen wordt haast te maken met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. De organisatie houdt zich echter met veel meer facetten van duurzaamheid bezig en heeft diverse visies en actieplannen ontwikkeld voor een snelle omschakeling naar een duurzame energievoorziening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen