Vuurtje laait op op de Schans, nu mag een ander blussen

Foto: Twitter / Javi

Wethouder Natasja Groothuismink mag het nieuwste brandje op de Zaanse Schans gaan blussen, nu zij dat dossier heeft geërfd van de opgestapte Sanna Munnikendam. De twee ondernemersverenigingen zijn in de pen geklommen om (wederom) hun onvrede te uiten over de Stichting Zaanse Schans en om er zeker van te zijn dan er niet opeens wéér een ontwikkelstrategie ligt waarvoor het draagvlak ontbreekt.

De gemeenteraad nam in november een motie aan om de invoering van de vermakelijkhedenretributie in elk geval uit te stellen tot 1 april volgend jaar en om alle belanghebbenden op de Zaanse Schans nog één kans te geven om zelf met een voorstel voor een duurzaam exploitatiescenario te komen. Voor de Stichting Zaanse Schans moet een bestuursmodel komen dat rollen en verantwoordelijkheden scheidt, dat onafhankelijk en zonder belangenverstrengeling is samengesteld en dat alle belangen op de Schans in evenwicht brengt. Stabiliteit, kwalitatief, aantrekkelijk en authenticiteit moeten de kernwaarden op de Schans worden en om dat te bereiken moest het proces worden begeleid door een onafhankelijke procesbegeleider. Wie schetst dan ook de verbazing toen er op 10 december opeens een nieuwe ontwikkelstrategie ter tafel kwam, terwijl bestuursvoorzitter Piet Oudega en directeur Maarten van der Meer die het stuk kwamen toelichten niet van het standpunt van de gemeenteraad op de hoogte bleken.

Gesteggel alweer begonnen

Intussen heeft de onafhankelijke procesbegeleider Alex Miggelenbrink van het consultancybureau AT Osborne – die al evenmin als Stichting de Zaanse Schans weet bleek te hebben van het door de raad aangenomen amendement – zijn intrede gedaan op de Schans, waar hij meteen met zijn neus in de boter viel: het stichtingsbestuur blijkt niet van plan om ook nog maar iets aan de ontwikkelvisie te veranderen, terwijl het overleg over een verbeterde visie dus nog moet beginnen. De ondernemers willen nu dat ondubbelzinnig wordt vastgesteld dat ze tot 1 april 2020 de tijd krijgen om samen met alle andere betrokkenen te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak voor de Schans inclusief  exploitatiescenario’s. En dat het woord ontwikkelstrategie tot die tijd niet meer valt in gemeenteraad in samenhang met de grote Zaanse toeristische trekpleister.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen