VGZ en Zilveren Kruis onzorgvuldig met afwijzen aanvragen revalidatie

Foto: Pixabay /Aldi Neiderios

Zorgverzekeraar VGZ heeft ten onrechte medisch specialistische behandelingen geweigerd van kwetsbare patiënten met schrijnende aandoeningen. In kort geding stelde de rechter in Arnhem gisteren de Stichting Revalidatiegeneeskunde Nederland (SRN) en 21 patiënten in het gelijk. De zorgverzekeraar mag niet op de stoel van de arts gaan zitten, meent de rechter. De uitspraak geldt ook voor VGZ-dochters Univé, IZZ, UMC en IZA/VNG.

De uitspraak is van belang voor honderden patiënten in heel Nederland, want bij vrijwel alle revalidatieklinieken werden aanvragen voor behandeling zonder objectieve reden afgewezen. ‘Patiënten met exact dezelfde indicatie konden bij andere zorgverzekeraars zoals CZ, Zilveren Kruis en Menzis zonder toestemming meteen in behandeling worden genomen,’ aldus oprichter Ivo van Loon van SRN. Een verzekeraar moet het oordeel van de behandelend arts als uitgangspunt nemen. Daarvan afwijken mag wel, maar alleen nadat dit ‘objectief en toetsbaar gemotiveerd’ is. VGZ zei in een reactie dat de afwijzingen inderdaad erg summier zijn toegelicht, maar gaat door op de ingeslagen weg. Volgens woordvoerder Jascha Hagendoorn van VGZ heeft VGZ de aanvragen opnieuw door externe deskundigen laten beoordelen. In de dossiers die zij al hebben beoordeeld, bevestigen zij de beoordeling zoals eerder is gedaan door de medisch adviseur van VGZ.’ Ook schrijft hij dat VGZ van mening is dat alle aanvragen objectief beoordeeld zijn. ‘Tot slot vinden wij het belangrijk om (nogmaals) te onderstrepen dat deze patiënten in veel gevallen wel bij een andere zorgverlener (zoals fysiotherapeut of psycholoog) terecht kunnen voor behandeling van hun klachten.’

Zilveren Kruis

Ook Zilveren Kruis werd afgelopen week op de vingers getikt wegens de manier waarop aanvragen voor medisch specialistische revalidatiebehandelingen zijn beoordeeld en moet van het Hof Arnhem-Leeuwarden alle beoordelingen opnieuw doen. In beide rechtszaken bleek dat de verzekeraars onrechtmatig handelen. Zilveren Kruis moet een arts wanneer de aanvraag zelf niet voldoende is om toestemming te geven eerst om een toelichting vragen, waarbij Zilveren Kruis concreet moet aangeven waarom de aanvraag (nog) ontoereikend is. De zorgaanbieder moet vervolgens de kans krijgen om de nog ontbrekende informatie aan te leveren.

Zaanse zorgen

In Zaanstad maakt GroenLinks zich zorgen over de werkwijze van VGZ, dat na Achmea (Zilveren Kruis) de op één na grootste zorgverzekeraar van Nederland is. VGZ had een conflict over betalingen met Parnassia, de instelling die onder andere de psychische en verslavingszorg voor zijn rekening neemt via Indigo, PsyQ en Brijder. De patiënten met een polis van één van de loten aan de VGZ-boom leken daarmee hun behandeling kwijt te raken, tot van toezichthouder NZa ingreep: de verzekeraar moet ‘realistische tarieven’ vergoeden en patiënten mogen niet bang worden gemaakt door in het openbaar uitgevochten ruzies. Iedereen in Nedetland heeft nog tot eind dit jaar de tijd om over de stappen op een andere zorgverzekeraar. Voor 2020 stappen meer mensen over dan ooit tevoren, verwacht het onderzoeksbureau Ipsos volgend het digitale magazine van am:web. Dit komt vooral doordat de korting op collectieve zorgverzekeringen daalt van tien naar vijf procent.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen