Zorgen bij GroenLinks over conflict tussen VGZ en Parnassia

Foto: Pixabay / Free- Photos

GroenLinks noemt het ‘zorgelijk’ dat de grote zorgverzekeraar VGZ voor 2020 mogelijk geen zorg inkoopt bij Parnassia, de instelling die onder andere de psychische en verslavingszorg voor zijn rekening neemt via Indigo, PsyQ en Brijder. Deze zorg valt normaal gesproken onder de basisverzekering, maar mensen die een polis hebben bij één van de vele zorgverzekeringen die onder VGZ vallen – zoals Univé en IZZ – zullen komend jaar wellicht geen zorg meer kunnen ontvangen van Parnassia.

VGZ geeft aan te bemiddelen naar een andere zorginstelling; Parnassia zal naar waarschijnlijkheid haar patiënten aanraden over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, schrijft fractievoorzitter Romkje Mathkor in vragen aan het college. De fractie vindt dat inwoners met psychische problemen of een verslaving altijd de zorg moeten kunnen krijgen die ze nodig hebben en dat bij de instelling naar hun keuze. ‘Het is niet wenselijk een behandeltraject te moeten stoppen omdat de zorgverzekeraar het opeens niet meer vergoedt. Er lijkt een oplossing te zijn, maar waar die precies uit bestaat is niet duidelijk,’ aldus Mathkor. GroenLinks wil daarom weten  of er zicht is op overeenstemming tussen VGZ en Parnassia over een contract voor 2020. Dat VGZ-cliënten van Parnassia nu nog wel zorg krijgen is een gevolg van het ingrijpen van toezichthouder NZa: de verzekeraar moet ‘realistische tarieven’ vergoeden en patiënten mogen niet bang worden gemaakt door in het openbaar uitgevochten ruzies.

Rol gemeente

Ook vraagt GL of de gemeente op enig moment heeft deelgenomen aan gesprekken om te komen tot overeenstemming en of inwoners die verzekerd bij VGZ en al een traject zijn gestart bij Parnassia dit volgend jaar ook kunnen afronden. ‘Bent u het ermee eens dat we er zorg voor moeten dragen dat elke inwoner, ongeacht de verzekering, verslavings- en psychische zorg bij een instelling naar keuze moet kunnen ontvangen?’ is de achterliggende vraag. GroenLinks wil daarnaast te weten komen bij welke zorgverzekeraars Zaanstad voor inwoners met een minimuminkomen een collectiviteitskorting aanbiedt in 2020? En vallen deze onder VGZ? ‘Kunnen inwoners die gedwongen hun behandeling moeten stoppen of niet kunnen starten, rekenen op steun van de gemeente?’ En zo ja, hoe dan?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen