Huis te koop gezet, maar toekomst Wormerveerse wijk nog onbekend

De Van Heemskerckstraat in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Een opmerkelijke makelaarsadvertentie voor een woning in de van Heemskerckstraat in Wormerveer: hij staat te koop voor 185.000 euro waarin al 35.000 euro voor toekomstig funderingsherstel is verwerkt, maar er zijn tot nu toe geen besluiten over de op een slechte fundering staande woningen in de Zeeheldenbuurt naar buiten gekomen. Loopt de koper het risico straks een afbraakpand te hebben aangekocht?

Wethouder Songül Mutluer beloofde de gemeenteraad afgelopen mei dat er nog voor het einde van het jaar duidelijkheid zou komen over de toekomst van de wijk waar de funderingen van 178 woningen ernstige gebreken vertonen. ‘Op dit moment wordt door alle betrokken partijen samengewerkt aan een plan dat uitgaat van grotendeels sloop/nieuwbouw en totale herinrichting van de buurt,’ schreef zij toen aan de gemeenteraad. Op alle eigenaren, zowel de individuele huizenbezitters als woningcorporatie Parteon, rustte echter nog steeds de verplichting om vóór 1 januari 2021 herstelmaatregelen te hebben getroffen, benadrukte Mutluer toen ook. ‘Er is sprake van ernstige gebreken in de constructie en daarmee van een veiligheidsrisico.’ Het gaat om huizen aan de Cor Bruijnweg, Jan van Riebeeckkade, Karel Doormanstraat, Piet Heinstraat, Van Diemenstraat en Van Heemskerckstraat.

Bron: Parteon

Gemengd bezit

De woningen in particulier bezit in deze straten zijn gekocht van woningbouwcorporatie Parteon en de overige worden nog steeds verhuurd. De herinrichting dan wel sloop van de huizen wordt bemoeilijkt door dat gemengde bezit. Corporaties mogen binnen de grenzen van de Woningwet bijdragen particulier bezit opkopen bij de herstructurering van wijken voor het vergroten van de diversiteit aan woningtypen. Dat bleek ook in mei uit de bindende uitspraak van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over een geschil in Rotterdam. Gebeurt dat laatste ook in Wormerveer, dan is de vraag wat een koper die nu een huis koopt in de Zeeheldenbuurt daar straks voor terugkrijgt.   

Reacties