ZIP en SP leggen volle verantwoordelijkheid voor funderingsfiasco Wormerveer bij Parteon

De Cor Bruijnweg in Wormerveer.
De Cor Bruijnweg in Wormerveer.
Foto: Google Street View

De Zaanse Inwoners Partij en de SP hebben grote twijfels bij de gang van zaken rond de slechte vloeren in 178 woningen in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer. In schriftelijke vragen beschuldigen ze woningcorporatie Parteon ervan niet integer gehandeld te hebben.

Na in de kwestie te zijn gedoken hebben de twee raadsfracties de volgende vragen:

  • Waarom heeft Parteon bij de verkoop van een aantal van deze woningen nagelaten alle kopers op de hoogte te stellen van de problemen, die bij Parteon al in 2008 bekend waren gezien de aangebrachte meetpunten?
  • Zijn deze belangrijke bouwkundige constateringen met de gemeente gedeeld?
  • Is zo’n melding geen verplichting?
  • Waarom heeft de gemeente Parteon geen opdracht gegeven om hier per woning onderzoek naar te doen?
  • Waarom trekt de gemeente samen op met Parteon, waardoor de gemeente haar onafhankelijkheid in deze zaak verliest?
  • Welke verantwoordelijkheid heeft Parteon, op de hoogte van de problemen en de volledige marktprijs incasserend, om eigenaren tegemoet te komen in de volledige kosten voor funderingsherstel?
  • Hoe gaat de gemeente haar medeverantwoordelijkheid waarmaken om dit laatste bij Parteon voor elkaar te krijgen?
  • Hoe gaat de gemeente zorgen dat Parteon alle vervolgkosten van het wegbreken van vloeren, keukens en de huur van andere huisvesting en dergelijke gaat vergoeden aan de eigenaren?
  • De aannemers hebben bij de bouw het werk niet volgens het Bouwbesluit uitgevoerd. Mochten de woningen dan wel verkocht worden?
  • Moet er niet eerst een onderzoek plaatsvinden naar iedere woning in de Zeeheldenbuurt? Met een meerjarenplan om de slechtste blokken het eerst aan te pakken?
  • Als uit onderzoek blijkt dat zich pas na vijf jaar of later een veiligheidsrisico voordoet, hoe wil de gemeente dan gaan handhaven? Of handhaaft de gemeente dan niet?

Op 14 december heeft wethouder Jeroen Olthof (PvdA) bevestigd dat de kopers/eigenaren tot 1 januari 2021 de tijd hebben om 50.000 euro te investeren in het vervangen van de betonnen dwarsbalken onder hun huizen, die onvoldoende draagvermogen blijken hebben door een tekortschietende bewapening. Worden die balken vervangen, dan zijn de funderingspalen te licht om ze op te vangen.

In zak en as

Parteon heeft ongeveer een derde van de probleemhuizen verkocht, waardoor de eigenaren nu in zak en as zitten. In complexen met zowel huur- als koopwoningen is het herstel van funderingen lastig als de eigenaren van de koopwoningen niet mee willen, of om financiële redenen niet mee kunnen werken. Dat is een bekend gegeven. Dus waarom zijn in 2016 de eigenaren niet geïnformeerd, toen de gemeente al op de hoogte was en de nietsvermoedende eigenaren zijn doorgegaan zijn met investeringen, waardoor er nu dubbele schade opgelopen dreigt te worden, willen de ZIP en de SP weten van het college.

Zes straten

Het gaat om huizen aan de Cor Bruijnweg, Jan van Riebeeckkade, Karel Doormanstraat, Piet Heinstraat, Van Diemenstraat en de Van Heemskerckstraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen