Commotie over funderingsproblemen Zeeheldenbuurt Wormerveer

De Van Heemskerckstraat in Wormerveer.
De Van Heemskerckstraat in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Parteon plant een uitgebreide renovatie en onderhoudsbeurt voor 120 huurwoningen in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer, waar inmiddels ook 58 verkochte huizen tussen staan. Daar hoort ook een funderingsprobleem bij en hier is op social media nogal wat commotie over ontstaan.

Parteon wil de kwaliteit van de huurwoningen in de buurt zodanig verbeteren dat mensen er weer ‘minimaal 25 jaar goed kunnen wonen’. Tijdens een onderzoek naar de kwaliteit van de vloeren bleek dat er bij diverse woningen scheuren in de balken zitten en dat de funderingen zijn aangetast. Er zijn ook twee woningen van particuliere eigenaren onderzocht.

Kat in de zak

Kopers van de voormalige huurhuizen hebben nu het idee dat ze een kat in de zak hebben gekocht. Bouwkundige onderzoeken voorafgaand aan hun aankoop gaven echter geen enkele indicatie van de nu aan het licht gekomen gebreken, die ook Parteon hebben overvallen.

In eerste instantie bleek dat de wapening in de vloeren roestte. Ook de balken werden onderzocht. In minder dan de helft daarvan bleken scheuren te zitten: vaak haarscheuren, soms groter. De betonnen poeren (een ondersteuning tussen de vloeren en de paalfundering) en de palen van de onderzochte woningen werden in goede staat bevonden.

Korte palen

Vervolgonderzoek bracht veel grotere mankementen aan het licht: de funderingsbalken bleken van zeer slechte kwaliteit te zijn en onduidelijk was hoe lang de funderingspalen zijn. Bij het trekken van een funderingspaal in de Van Heemskerckstraat bleek die zes meter te zijn: veel te kort in het veen waar de eerste draagkrachtige zandlaag soms op zo’n 20 meter diepte zit. Het aanpakken van de palen betekent dat herstel niet mogelijk is in bewoonde staat.

Waar mogelijk kunnen de particuliere eigenaren nu meedoen met de aanpak die de corporatie voor de slecht gefundeerde huurhuizen voor ogen heeft, schrijft Parteon. Tijdens informatiebijeenkomsten zijn zij geïnformeerd over de onderzoeksresultaten en de plannen. De huurders zijn al in mei op de hoogte gebracht van de resultaten van de eerste onderzoeken. Zij vormden een werkgroep die meedenkt over de aanpak.

Zes straten

Het gaat om huizen in de volgende straten: Cor Bruijnweg, Jan van Riebeeckkade, Karel Doormanstraat, Piet Heinstraat, Van Diemenstraat en de Van Heemskerckstraat. Parteon hoopt eind 2018 of begin 2019 met de werkzaamheden te starten.

De woningbouwcorporatie is in nauw overleg met de gemeente over de funderingskwestie. Ook mogelijke oplossingen, de veiligheid en de samenwerking met de particuliere eigenaren komen daarbij aan de orde.

Reacties

Cookieinstellingen