Zeeheldenbuurt, Parteon en gemeente slaan de handen ineen

Foto: Google Street View

Bewoners van de Zeeheldenbuurt, de gemeente en Parteon hebben zojuist in De Lorzie een verklaring getekend waarin staat hoe ze de komende periode gaan werken aan ‘een mooi en goed plan’ voor de met ondeugdelijke funderingen en bodemverontreiniging kampende Wormerveerse wijk. Daarbij gaat het om 124 sociale huurwoningen en 54 huizen van particulieren in gemengde rijtjes.

De Belangenvereniging Herstel Zeeheldenbuurt, de Bewonerscommissie huurders Bloemen/Zeeheldenbuurt, woningcorporatie Parteon en de gemeente slaan de handen ineen om de problemen het hoofd te bieden. Er wordt niet toegewerkt naar een einddoel – sloop of renovatie – maar er wel is een aantal uitgangspunten geformuleerd zoals rekening houden met de financiële draagkracht van de betrokkenen en de realisatie van een sociale wijk met huurwoningen die bereikbaar blijven voor de huidige bewoners.

Uniek project

De betrokken partijen kunnen niet elders hun licht opsteken over de beste manier om deze complexe materie aan te pakken, want de gecombineerde aanpak van particulier eigendom en corporatiebezit is uniek in Nederland. De opgestelde verklaring wordt beschouwd als een mooie stap in de gezamenlijke planvorming en als een opstap naar een succesvolle samenwerking.

Voorbereidingen in volle gang

De voorbereiding van de vernieuwing van de buurt is inmiddels in volle gang, aldus een persbericht van de gemeente. Op dit moment wordt een stedenbouwkundig bureau geselecteerd en in dit eerste kwartaal nog wordt een projectbureau ingericht in een van de inmiddels vele leegstaande woningen in de wijk. ‘De vernieuwing van de buurt is een complex traject. Het is goed om bij de start vast te leggen wat we belangrijk vinden,’ aldus wethouder Songül Mutluer. Volgens Erik Kramer van de belangenvereniging willen veel buurtbewoners vooral snel duidelijkheid.

Morgenavond presentatie in stadhuis

Morgenavond staat de Zeeheldenbuurt centraal in het Omgevingscarré in zaal 4 van het stadhuis. Parteon, bewoners en de gemeente lichten dan de raad in over de stand van zaken. Zowel de belangenvereniging van de particuliere eigenaren als de bewonerscommissie van de huurders geven een presentatie over, dan wel een toelichting op het proces tot nu toe, de vervolgstappen en de inzet van het stedenbouwkundig bureau. De openbare vergadering begint om 19:00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen