Lachgas in steeds meer gemeenten in de ban via de APV

Foto: Pixabay

Onder andere Haarlem wil een totaalverbod op het gebruik van lachgas en wacht niet af tot de landelijke overheid in actie komt, zoals Zaanstad. Afgelopen zomer werd in onze provinciehoofdstad al een verkoopverbod van lachgas bij evenementenlocaties opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het volgende voorstel is om het gebruik overal in de openbare ruimte te verbieden.

In Zaanstad is het zover nog niet, hoewel nu wel in evenementenvergunningen een verbod op de aanwezigheid van het genotmiddel wordt opgenomen. Het CDA heeft zich inmiddels uitgesproken voor een landelijk verbod, maar veel haast lijkt Den Haag niet te maken met het onderwerp. Het gebruik van lachgas betekent een risico voor de gezondheid van de gebruiker en leidt bovendien tot aanzienlijke vervuiling en verkeersrisico’s. Omdat noch de verkoop noch het gebruik van lachgas landelijk verboden is kiezen veel gemeenten voor een lokaal verbod in de APV. Zo legde Amsterdam de verkoop van lachgas op straat aan banden en verbieden steeds meer gemeenten het gebruik van het middel op bepaalde plekken of tijden. In 218 van de 355 gemeenten is inmiddels drugsgebruik op straat middels de APV verboden, terwijl de Opiumwet daar niet over rept. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de rechtmatigheid van een dergelijke bepaling nog eens expliciet bevestigd in antwoord op Kamervragen.

De Opiumwet stelt naast (onder meer) de handel in en productie van drugs ook het aanwezig hebben van drugs expliciet strafbaar, maar niet het gebruik ervan. ‘Het enkele feit dat het gebruik van drugs in de Opiumwet niet strafbaar is gesteld, wil nog niet zeggen dat het gemeenten niet is toegestaan om in de lokale Algemene Plaatselijke Verordeningen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar te stellen. De Opiumwet is primair gericht op bescherming van de volksgezondheid. Het gebruik van drugs is daarom bewust buiten de werkingssfeer van de Opiumwet gelaten om te voorkomen dat door strafbaarstelling mensen geen hulp zouden zoeken als zij als gevolg van hun drugsgebruik in de problemen komen,’ aldus de minister.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen