Milieudefensie waarschuwt voor lachgas: schadelijker dan CO2

Foto: Wikipedia

Milieudefensie waarschuwt voor de negatieve gevolgen van lachgas voor het milieu. De organisatie heeft berekend dat één ballon met lachgas gelijkstaat aan vijftien kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel.

Het gas dat vooral door jongeren wordt gebruikt voor een snelle kick is volgens de milieuorganisatie 250 keer schadelijker voor het klimaat dan CO2. Gebruikers nemen op festivals al snel vijf ballonnen lachgas tot zich en dat zou net zo schadelijk zijn als 75 kilometer rijden met een auto. In Zaanstad wordt gewerkt aan lokaal beleid om het gebruik van lachgas te ontmoedigen. Niet alleen via voorlichting over de gezondheidsrisico‘s die veelgebruikers lopen, maar ook via het opnemen van regels over lachgas in evenementenvergunningen.

Verdienmodel

Wellicht wordt in de toekomst ook nog een verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordering of wordt de verloop via de ventvergunning gereguleerd. Lachgas kan een aantrekkelijk verdienmodel zijn: fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid zei voor het zomerreces in de gemeenteraad op de hoogte te zijn van een lokale cafetaria die twee ballonnen lachgas aanbiedt voor vijf euro en daarmee een jaaromzet van 30.000 euro haalt. De gemeente heeft de razendsnelle expansie van het gebruik van lachgas en de negatieve gevolgen daarvan ook aangekaart bij de landelijke politiek. 

 

 

Reacties