Ruim 60 procent gemeenten verbiedt drugsgebruik in openbare ruimte

Foto: Flickr / Sebastiaan ter Burg

Meer dan 60 procent van de gemeenten heeft inmiddels drugsgebruik in de openbare ruimte verboden, hoewel de wet dat wel toestaat. Ook willen plaatselijke politici steeds vaker het gebruik van lachgas aan banden te leggen, zoals in Zaanstad is bepleit door de PVV en de POV. Het CDA heeft zich nu uitgesproken voor een landelijk verbod.

De Opiumwet zegt niets over het gebruik van drugs in openbaar gebied, maar gemeenten kunnen een verbod daarop opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening en inmiddels hebben 218 van de 355 gemeenten dat gedaan, aldus een inventarisatie van de NOS. Gemeenten willen vooral een stok achter de deur hebben om te kunnen ingrijpen bij excessen. In Zaanstad is zo’n algeheel verbod nog niet aan de orde geweest. Het CDA wil het recreatief gebruik van lachgas landelijk gaan verbieden en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus heeft al laten weten daar wel ore naar te hebben. Lachgas viel vroeger onder de Geneesmiddelenwet, maar sinds een arrest van de Hoge Raad in 2016 en van het Europees Hof van Justitie in 2014 valt het onder de Warenwet. Het wordt ook gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en is vrij te koop, hoewel er wel restricties zijn aan opslag en vervoer.

‘Wachten op eerste verkeersdode’

Volgens CDA-Kamerlid Anne Kuik worden de negatieve gevolgen van het grootschalige gebruik van de partydrug steeds vaker zichtbaar in de samenleving. Zo worden er steeds vaker bestuurders gezien die aan een ballon lurken. Verkeersrechtsspecialist Bert Kabel heeft het kabinet opgeroepen om lachgas in de cabine van auto’s te verbieden. ‘Het is wachten op de eerste dode,’ zei hij. De directe aanleiding voor Kabels oproep was een ongval in Leeuwarden, waarbij Lena – bekend van het MTV-programma Ex on the Beach – betrokken was. Zeven auto’s werden vernield. Vermoed wordt dat de bestuurder van de auto waarin Lena meereed lachgas had gebruikt, gezien het filmpje dat zij vlak voor de klap op Instagram zette en dat daarna via Facebook zijn weg ook op andere sociale media vond.

Geplaatst door Michella Anne Fleur Kox op Zondag 28 april 2019

 

'

Reacties

article
35564
Drugsgebruik op straat aan banden; CDA wil landelijk verbod op lachgas
Meer dan 60 procent van de gemeenten heeft inmiddels drugsgebruik in de openbare ruimte verboden,
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/35564/ruim-60-procent-gemeenten-verbiedt-drugsgebruik-in-openbare-ruimte/
2019-07-04T16:22:11+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/07/04161353/Screenshot_2019-07-04-Lachgas-ampullen-op-straat1.png
Actueel