PVV en POV: zoek aansluiting bij landelijk pleidooi voor richtlijnen lachgas

Het gebruik van gasgas zorgt ook voor veel vervuiling.
Foto: Twitter / Berrie Kweens

De POV en de PVV willen dat de gemeente via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten probeert De Haag ervan te overtuigen dat harder moet worden opgetreden tegen de verkoop en het gebruik van lachgas. De POV diende eerder al een motie in voor lokaal beleid op dit gebied.

Onderzoek van het Trimbos-instituut heeft uitgewezen dat in 2017 29 procent van de jongeren weleens lachgas innam als partydrug, tegenover 20 procent twee jaar eerder. De drug is bijzonder populair, wat de afgelopen Koningsdag in Amsterdam leidde tot tientallen gebruikers die onwel werden en behandeld moesten worden door ambulancepersoneel. Sinds arresten van het Europese Hof van Justitie uit juli 2014 en van de Hoge Raad in februari 2016 staat lachgas voor recreatief gebruik te boek als een genotsmiddel dat buiten het bereik van de Geneesmiddelenwet valt. De POV en de PVV vinden dat een slechte zaak.

https://twitter.com/nvdbr/status/1133262922887647233

Landelijk pleidooi

Zowel minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid als staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid hebben al kanttekeningen geplaatst bij het wijdverbreide gebruik van lachgas. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden probeert om via de VNG een landelijke richtlijn af te dwingen om lachgas weer onder de Geneesmiddelenwet te laten vallen in plaats van onder de Warenwet en de Zaanse motie die vanavond wordt behandeld vraagt het college zich bij die missie aan te sluiten.

Reacties

0