Wachten is op eerste explosie wegens vervoer lachgas

Foto: Wikipedia

Mensen die achter het stuur aan een ballon lachgas lurken zijn ook in de Zaanstreek helaas geen onbekend verschijnsel, laat staan de aanwezigheid van lege patronen op straat en in het groen. De politie haalt echter ook steeds vaker bestelbusjes en auto’s van de weg waarvan de laadruimte boordevol zit met cylinders lachgas. Dat levert gevaar op, omdat lachgas bij een aanrijding kan ontploffen.

Exacte cijfers over de toename van vervoer van lachgas zijn er niet, maar de landelijke eenheid van de politie zegt ‘te worden overspoeld met meldingen van collega’s’ uit het land. Lachgas valt onder het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen en particulieren mogen nooit meer dan twee kilo tegelijk vervoeren. De explosieve gasflessen moeten bovendien worden vastgezet en zijn voorzien van de juiste etiketten. Daar lijken een heleboel verkeersdeelnemers zich niet van bewust te zijn.

Internetaanbieders

Het internet wemelt van de aanbiedingen van lachgas. Zo zagen we een tank van twee liter voorbijkomen voor de actieprijs van 49,99 euro met de tekst ‘Hardloper!’. Twee kilo gas is goed voor ongeveer 250 kleine lachgas ballonnen van acht gram, of 125 grote ballonnen met een inhoud van zestien gram, zo lazen we. ‘Ideaal voor thuis, auto of kleine feestjes!’ En langdurige feesten, want: ‘Wij bezorgen ook ‘s nachts’.

Op een andere website kwamen we een ‘instapmodel’ tank tegen en een aanbieding voor grotere feesten en evenementen met de verhuur van ‘professionele spuitsystemen en materialen’. Ook leerden we dat een aanbieder de tanks met gas in acht verschillende smaken aanbiedt (denk aan bijvoorbeeld aardbeien, vanille en appel). ‘Het gebruik en de verkoop van lachgas is volkomen veilig en legaal. We kunnen bij leveringen zowel documenten als certificaten en overheidspublicaties meeleveren, zodat u dit bij een eventuele inspectie kan laten zien,’ zagen we ook.

Dat ‘veilig’ staat ronduit ter discussie. Wie achter het stuur meer aandacht voor een ballonnetje heeft dan voor de weg is zonder meer een gevaar voor anderen, maar ook voor zichzelf. De verslavings- en drugsspecialisten van Jellinek raden mensen bovendien af om na gebruik in de auto de stappen: ze kunnen nog enkele uren onoplettend blijven. Bij langdurig chronisch gebruik (maanden of jarenlang bijna dagelijks) kunnen neurologische stoornissen optredendoordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Veganisten (en in mindere mate vegetariërs) moeten extra voorzichtig zijn.

Hersenschade

Artsen wordt ontraden lachtgas te gebruiken bij de narcose van jonge kinderenm omdat het gas de glutamaat receptor blokkeert. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Het is nog onbekend wat het effect van lachgas is op het (puber)brein. Aangezien dat nog in ontwikkeling is, en van andere middelen bekend is dat dit van invloed is op de ontwikkeling van het brein, is voorzichtigheid geboden.

Reacties