Vragen DZ over ‘ondermijning persvrijheid’ door Voorzaan-ouders

Foto: Google Street View

Terwijl het Noordhollands Dagblad er op de eigen pagina’s in alle toonaarden over zwijgt maar reacties desgevraagd wel opduiken in andere media maakt Democratisch Zaanstad zich er zorgen over dat een NHD-verslaggever is bedreigd naar aanleiding van zijn berichtgeving over basisschool De Voorzaan in Zaandam. Die inmiddels tot een landelijk bekende zaak uitgegroeide geschiedenis rond een van wangedrag beschuldigde lerares werd door de editie Dagblad Zaanstreek in de openbaarheid gebracht.

Nieuwssite De Orkaan publiceerde enkele dagen later een artikel met de kop Verslaggever onder druk gezet: stuk Voorzaan offline en maakte daarin melding van het feit dat een artikel van het net was gehaald na bedreiging(e)n en schoffering(en) aan het adres van de schrijver door medestanders van de betrokkenjufDem. DZ is daar van geschrokken: ‘Wij zien media als waakhond van de democratie, die in alle veiligheid hun belangrijke taak moeten kunnen uitvoeren.’ Journalistiek mag nooit door dreigementen ondermijnd worden, aldus fractievoorzitter Juliëtte Rot. En dat is wel het geval als, zoals de hoofdredactie van het NHD liet weten, het verhaal ‘offline is gehaald nadat er in de reactiesfeer op onze platformen een bijzonder onprettig discussieklimaat ontstond’. De krant blijft wel vierkant achter de inhoud staan.

Ondermijning persvrijheid

DZ wil nu weten of het college het met de fractie eens is dat er in dit geval sprake is van ondermijning van de persvrijheid, ‘nu geen sprake is van foutieve berichtgeving’ en dat dreigementen er nooit toe mogen leiden dat redacties zich genoodzaakt voelen om artikelen te verwijderen. De partij ziet graag dat de (lokale) overheid nu ‘een duidelijk en krachtig signaal afgeeft dat journalisten in alle vrijheid en veiligheid hun werk moeten kunnen doen’.

Vragen Denk en Fractie-Hotaman

Elif Hotaman van de gelijknamige eenmansfractie wil van het college weten of dat de kwestie-Voorzaan besproken heeft met scholenkoepel Zaan Primair en waar in de omgeving kinderen terecht kunnen die door bezorgde ouders van de openbare school in de Lindenlaan in Zaandam worden gehaald. Denk-raadslid Sebnem Pancar vraagt het college of dat al eerder ‘soortgelijke signalen’ heeft ontvangen van bezorgde ouders die vinden dat docenten ontoelaatbaar gedrag vertonen. Ze wil ook weten wat in de macht van de wethouder ligt om kinderen en hun ouders in soortgelijke omstandigheden bij te staan. Is er al contact geweest met de politie? En wat gaat de wethouder ondernemen om de toegenomen spanningen op deze school te verminderen?

Op zaterdag 19 oktober schreef interim directeur Ruud Janssen van De Voorzaan naar aanleiding van de berichtgeving in het NHD een e-mail aan alle ouders/verzorgers waarin staat: ‘Mijn eerste reflex is dat het nooit zo erg kan zijn als in de krant staat.’ Dat getuigt volgens Denk van onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel in deze bijzonder verontrustende situatie’. Zowel het schoolbestuur als Zaanprimair had de situatie volgens Pancar eerder moeten oppakken en zou daarom nu onder verscherpt toezicht moeten komen te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen