Weidevogels worden gecompenseerd voor blijvend vervuilde grond

Foto: Pixabay / VokaGraphic

Compensatie is het nieuwe toverwoord. Natuur weg? Compenseren we elders, ook al hebben de mensen in de buurt van het verwoeste groen daar niets aan. Te veel CO2-uitstoot? Koop het af, desnoods aan de andere kant van de wereld. Bodemvervuiling in het buitengebied van Zaanstad? Compenseren door andere ‘stressfactoren’ en ‘onaanvaardbare risico’s’ voor weidevogels weg te nemen.

Dat laatste staat in de beantwoording van vragen van de SP over ernstig vervuilde plekken in Zaanstad. In het buitengebied zijn reguliere maatregelen gericht op het wegnemen van de verontreiniging niet haalbaar dan wel nuttig en daar wil de gemeente andere stappen nemen wat betreft het beheer, die naar verwachting ‘een veel groter effect hebben op de beschermde soorten dan het wegnemen van de bodemverontreiniging’. Concreter wordt het op dit moment niet, want er worden nog ‘oplossingsrichtingen’ gezocht in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Doorvergiftiging

In stedelijk gebied zijn de ‘spoedlocaties‘ die de SP op een rij zette (het Eiland Bloemendaal in Wormerveer, Weiver 88 in Krommenie, Middel 228 en De Reef IV in Westzaan, het Herderskindpad en twee papiermolens in het Guisveld in Zaandijk, Westerkoog en het Westzijderveld in Koog aan de Zaan en de Pro Patriastraat 1 in Zaandam) allemaal bij de gemeente bekend en ook elders in de gemeente kan sprake zijn van ernstige verontreiniging met diffuus lood. ‘Risico’s voor de natuur kunnen bestaan uit risico’s voor de verspreiding van de verontreiniging via het grondwater of voor de ecologie,’ aldus het college. De negen genoemde plekken zijn ‘locaties met risico’s voor de ecologie waarbij de biodiversiteit kan worden aangetast, kringloopfuncties kunnen worden verstoord of bio-accumulatie en doorvergiftiging (dieren die dieren eten die ongezonde zaken in hun systeem hebben, red.) kan plaatsvinden’.

Wachten op ontwikkeling

Uitgangspunt is dat sanering plaatsvindt om gezondheidsrisico’s en/of verpreidingsrisico’s te voorkomen en vanwege locatieontwikkeling. ‘Sanering in binnenstedelijk gebied zonder groen- of natuurwaarde vindt niet plaats op basis van enkel ecologische redenen,’ schijft het college, dat nog eens uitlegt dat de algemene lijn is dat saneringskosten alleen worden gemaakt voor locaties waar dat ‘urgent en noodzakelijk’ is. Sanering elders zal pas worden opgepakt als de locatie daadwerkelijk wordt ontwikkeld. De invulling van natuur en de manier waarop hierbij met de nu aanwezige natuur wordt omgegaan is nog niet bekend – maar wel gebonden aan wettelijke normen.

Bodeminformatie is in te zien via het bodemloket op de gemeentelijke website (https://geo.zaanstad.nl/geointer/kaarten/bodem-loket.html). Niet alle gegevens zijn daar door inwoners in te zien, maar wel zijn bijvoorbeeld de uitslagen van boringen er te vinden. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen