Gemeente wil loodtuinen saneren én monumentale bomen sparen

Foto: Pexels / Skitterphoto.com

Zaanstad heeft in zo’n 20 met lood vervuilde tuinen het groen laten inventariseren, de kwaliteit laten beoordelen en de wensen van de bewoners met betrekking tot de bomen laten noteren. Soms staan in verontreinigde grond ook monumentale, beschermde bomen.

Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van jonge kinderen en daarom dienen daarmee vervuilde tuinen gesaneerd te worden. Pierre van der Wielen van Groenadvies Amsterdam is betrokken bij dit project en hij vertelde erover op Boomzorg.nl.

Op locaties waar bomen staan moet een afweging gemaakt worden tussen de wens om de tuinen zo goed mogelijk te saneren en die om bijzondere bomen zo veel mogelijk te handhaven. Om deze afweging zorgvuldig te kunnen maken, zijn de bomen in deze tuinen beoordeeld op hun actuele kwaliteit en hoe lang ze sowieso nog te handhaven zijn in de huidige situatie,’ zo legde hij uit.

Start sanering deze zomer

Deze zomer start de daadwerkelijke sanering. In enkele tuinen staan monumentale bomen die behouden moeten blijven. Van der Wielen: ‘Om deze bomen zo goed mogelijk door de sanering te loodsen, heeft Zaanstad ons gevraagd om groene begeleiding tijdens de werkzaamheden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen