Eiland Bloemendaal sterk verontreinigd met van alles en nog wat

Een blik op het eiland vanaf de kant van Wormerland.
Een blik op het eiland vanaf de kant van Wormerland.
Foto: Google Street View

Onderzoek door Afvalzorg naar de mate van vervuiling van het eiland Bloemendaal in de Zaan tussen Wormerveer en Wormer heeft in 2014 aangetoond dat de toplaag sterk verontreinigd is met koper, lood, zink, PAK en asbest. ‘Op basis van een eerste indicatieve beoordeling kan sprake zijn van ecologische risico’s,’ antwoordt het college op vragen van de SP over de voormalige stortplaats van Wormerveer. ‘Het grondwater is op een beperkt aantal plekken sterk verontreinigd met lood, PAK en benzeen.’

Eerder onderzoek door de provincie had al uitgewezen dat het grondwater vluchtige aromaten en macroparameters waaronder chloride bevatte. Ook daarbij werd gesproken over een verspreidingsrisico. Afvalzorg is volgens het college op zoek geweest naar partijen om het eiland te kunnen herontwikkelen, maar heeft die niet kunnen vinden. Het eiland Bloemendaal maakt deel uit van MAAK.Zaanstad Noord en ‘met Brokking in aanbouw en Meneba in ontwikkeling wordt gezocht naar een aansluitend vervolg van kwalitatieve herontwikkeling in en langs de Zaan, zo ook voor eiland Bloemendaal’. Woningbouw wordt hierbij niet uitgesloten.

Niet toegankelijk

Uit het rapport uit 2014 over het bodemonderzoek blijkt dat er bij een status quo geen gezondheidsrisico’s zijn omdat het eiland momenteel niet toegankelijk is. Er hoeven op korte termijn geen maatregelen genomen te worden. Sanering van de grond pas zal worden opgepakt als de locatie daadwerkelijk wordt ontwikkeld. Hoe de precieze stand van zaken is weet de gemeente overigens niet: er wordt niet meer gemonitord. De vuilnisbelt werd in 1970 gesloten zonder dat er een deklaag is aangebracht. Het gestorte materiaal is vrijwel direct vanaf het maaiveld aanwezig. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen