Gaat er nog wat gebeuren met het Eiland Bloemendaal?

De brug tussen Wormerveer en het eiland is er niet meer.
De brug tussen Wormerveer en het eiland is er niet meer.
Foto: Google Street View

Wat zijn de plannen met de voormalige vuilstort op het Eiland Bloemendaal, tussen het Brokkingterrein in Wormerveer en de jachthaven van West-Knollendam? De SP stelt die vraag elke vier jaar en nu was het weer tijd. Het zwaar verontreinigde eilandje in de Zaan, gedeeltelijk van de gemeente Zaanstad en gedeeltelijk van Wormerland, is inmiddels uitgegroeid tot een paradijsje voor allerlei dieren.

Die dieren hebben gelukkig geen weet van de ondergrond van de wildernis waarin ze ongestoord hun gang kunnen gaan: uit de antwoorden op eerdere vragen bleek dat het grondwater sterk verontreinigd is met benzeen en naftaleen en matig verontreinigd met zware metalen en fenolen. Er was geld gereserveerd voor aanvullend onderzoek naar de verspreidingsrisico’s van het grondwater en in 2014 is met Afvalzorg een intentieovereenkomst gesloten om gezamenlijk aan het Eiland Bloemendaal te gaan werken. Een definitief projectplan kwam er niet, de overeenkomst verstreek en voor zover de SP weet ligt het eiland er momenteel nog net zo bij als toen in 1970 de vuilnisbelt gesloten werd. Alleen is de plek voor mensen vanaf de wal niet langer toegankelijk: de brug is onklaar gemaakt en bovendien is de begroeiing zo langzamerhand ondoordringbaar.

Risico’s grondwater

De SP wil nu van het college weten of er tussen 2005 en 2009 inderdaad aanvullend onderzoek is gedaan naar de verspreidingsrisico’s van het grondwater op en rondom het Eiland Bloemendaal en of er nadien nog ander onderzoek naar de vervuiling is gedaan. ‘Het Eiland Bloemendaal is inmiddels een dichte jungle geworden. Er zijn veel bomen, struiken, vogels en insecten. Naast dat het een smerige oude stortplaats is, heeft het eiland inmiddels ook een rol gekregen als groene long, schuilplaats en nestgelegenheid. Als Eiland Bloemendaal op korte of langere termijn gesaneerd wordt, gaat u dan de natuur behouden en versterken?‘ vraagt steunfractielid Anna de Groot. Zo ja, hoe dan?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen