Ook dit jaar geld over bestemd voor armoedebestrijding onder kinderen

Foto: PxHere

Nadat Zaanstad vorig jaar 196.158 euro overhield van het totale budget van 900.000 dat beschikbaar was voor armoedebestrijding onder kinderen en jongeren – de door het Rijk uitgekeerde Klijnsmageldenblijft er dit jaar 126.713 euro over op een totaal van 900.449 euro. Dat blijkt uit de antwoorden op vragen van de PvdA.

Het geld dat is bedoeld voor voorzieningen in natura zodat alle kinderen kunnen meedoen op school, aan sport, aan cultuur en sociale activiteiten is de afgelopen twee jaar vooral naar Meedoen Zaanstad gegaan, dat de hele pot niet leeg maakte. Volgend jaar wordt daarom ook een deel gereserveerd voor extra zwemlessen. De overgebleven bedragen worden, zoals de Zaanse begrotingsregels voorschrijven, toegevoegd aan het saldo van de jaarrekening.

Meedoen Zaanstad

Meedoen Zaanstad is een regeling waarbij ouders met een netto besteedbaar inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm een bedrag krijgen en de mogelijkheid om hun kinderen gratis deel te laten nemen aan een sport- of culturele activiteit. Het gaat om een openeindregeling, wat betekent dat elke aanvraag gehonoreerd moet worden als deze aan de eisen voldoet. Dat betekent ook dat vooraf niet te voorspellen is hoe groot het uitgekeerde bedrag aan het einde van het jaar zal zijn. Om te voorkomen dat er te weinig is gereserveerd, is aan het begin van het jaar een goed gevulde pot beschikbaar om nare financiële verrassingen te voorkomen.

https://twitter.com/SwtAssendelft/status/986180428720738304

Op het moment dat vorig jaar en dit jaar opnieuw duidelijk werd dat het budget niet in z’n geheel besteed zou worden, was het al te laat om aanvullende activiteiten op te pakken, aldus het college. Het overgebleven bedrag van vorig jaar is uiteindelijk deels aan het programma Uitvoeren armoedebeleid en deels aan het programma jeugd en zorg besteed, waarmee uiteindelijk ook de doelgroep is bereikt.

Zwemlessen

Om in de toekomst de Klijnsmagelden wel volledig te benutten, zijn inmiddels met het Sportbedrijf Zaanstad afspraken gemaakt om het diplomazwemmen A uit te breiden met het zwemdiploma B en de kosten voor het afzwemmen. Daarnaast wordt het mogelijk om zwemlessen te volgen voor alleen het diploma B. Ook de kinderen die in 2017 met zwemles gestart zijn en nu nog les hebben kunnen van dit uitgebreide aanbod gebruikmaken. De zwemlessen voor het diploma A/B en het B-diploma kunnen gecombineerd worden met andere activiteiten binnen Meedoen Zaanstad.

De gemeente wil binnenkort starten met een onderzoek naar het gebruik van Meedoen Zaanstad en uitzoeken waarom ouders geen gebruik maken van de regeling en wat er verbeterd kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen