College vindt ‘overval’ gemeenteraad met besluit de Sluis geen excuus waard

Foto: PxHere

Het college is niet bereid tot een mea culpa over de wijze waarop de gemeenteraad kort voor de begrotingsbehandeling werd overvallen door een brief over een forse korting op en andere werkwijze bij vrijwilligersorganisatie de Sluis. Op vragen van Rosa-raadslid Krista van Dalen luidt het laconieke antwoord dat in de zomer is beloofd om de raad in het laatste kwartaal in te lichten over het programma vluchtelingen en dat dit dus is gebeurd.

Wat de gesprekken tussen de gemeente en de organisatie die nieuwkomers opvangt en ondersteunt hebben opgeleverd nadat de Sluis drie maanden respijt kreeg om tot een goede oplossing voor het toekomstige functioneren te komen, wordt uit de beantwoording van de vragen niet duidelijk. In een memo aan de raad gaf wethouder Rita Noordzij (ChristenUnie) eerder al aan dat er nog niets te melden is over een mogelijke omvorming van de Sluis tot een stichting. Op die manier zou een beroep kunnen worden gedaan op andere subsidiestromen.

De huidige werkwijze, met twee door de gemeente betaalde coördinatoren komt in elk geval eind maart ten einde. Het college stelde voor om Vluchtelingenwerk hun taken te laten overnemen, maar daar had de raad heel veel bedenkingen bij. ‘De optie om door te gaan met de uitbesteding van de coördinatietaken aan Vluchtelingenwerk is een mogelijke vorm maar er zijn ook andere mogelijkheden,’ schrijft het college nu.

Verandering al in het vat

De gemeente had de werkwijze eigenlijk al eerder moeten aanpakken, toen de organisatie zich van het regelen van noodopvang tijdens de vluchtelingencrisis en het tentenkamp in het Burgemeester In ‘t Veldpark steeds meer ontwikkelde tot de vaste plek waar nieuwkomers nu hun entree in de samenleving voorbereiden en vorm geven. De Sluis is daarmee een ‘gewone’ vrijwilligersorganisatie geworden en niet langer een groep die het hoofd moet bieden aan een noodsituatie. En de Sluis moet daarmee concurreren met al die andere clubs van vrijwilligers die ook graag financieel ondersteund willen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen