De Sluis kan in 2019 nog drie maanden op de oude voet verder

Foto: Public Domain Pictures

De Sluis kan in het nieuwe jaar drie maanden doordraaien zoals het nu doet terwijl de gemeente met alle betrokkenen gesprekken gaat voeren over de periode daarna. Want er gaat hoe dan ook geld af van de gemeentelijke bijdrage aan de vrijwilligersorganisatie voor de begeleiding en integratie van nieuwkomers.

Wethouder Rita Noordzij (ChristenUnie) had het gisteravond in de raad niet gemakkelijk om het collegevoorstel te verdedigen dat alle fracties vorige week donderdag rauw op het dak viel: een meer dan halvering van het budget voor de Sluis en het einde van de detachering van de twee door Zaanstad betaalde coördinatoren. Het college wil dat Vluchtelingenwerk Nederland de coördinatie van de activiteiten van de vrijwilligers op zich neemt om goedkoper uit te zijn. Die besparing is na gisteravond niet langer in beton gegoten.

Motie verworpen

Een motie van GroenLinks, de SP, Denk, Democratisch Zaanstad en de Partij voor de Dieren om op de oude voet door te gaan werd weggestemd na de toezegging van de wethouder dat alles op alles zal worden gezet om de door links en rechts gekoesterde activiteiten van de Sluis te behouden. ‘De waarde van de Sluis staat voor het college buiten kijf,’ aldus Noordzij, maar de bijdrage aan de coördinatie is een historisch gegroeide uitzonderingssituatie waar geen enkele andere vrijwilligersorganisatie in de gemeente van kan profiteren en dat is ook richting hen niet langer te verkopen.

Ook collegepartij Rosa ongelukkig

Democratisch Zaanstad vroeg zich nog wel af of Vluchtelingenwerk Nederland het hele takenpakket van de huidige twee coördinatoren gaat overnemen en of de gemeente bij het uitbesteden van het werk op den duur niet juist meer geld kwijt zal blijken te zijn. Collegepartij Rosa wil goed op de hoogte gehouden worden van alle toekomstige ontwikkelingen: raadslid Ruud Pauw was naar eigen zeggen ‘flink boos’ geworden over de manier waarop hij enkele dagen voor het debat van gisteravond met het voorstel was overvallen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen