Zes fracties springen in de bres voor de Sluis

Foto: Pixabay

Vrijwilligersorganisatie de Sluis heeft de steun van GroenLinks, de SP, Denk, Democratisch Zaanstad en de Partij voor de Dieren bij haar strijd om het voortbestaan. Ook Rosa heeft zich al kritisch uitgelaten over het collegeplan om drastisch te bezuinigen op de organisatie die zich inzet voor de begeleiding van nieuwkomers in Zaanstad.

De eerste vijf partijen hebben een gezamenlijke motie ingediend die morgenavond behandeld wordt in de raadsvergadering over de begroting. Het college wil onder meer de coördinatie van de activiteiten van de Sluis, die een rechtstreekse voortzetting zijn van het vrijwilligerswerk rond de noodopvang in het Burgemeester In ‘t Veldpark in 2015, onderbrengen bij Vluchtelingenwerk om geld te besparen.

Bij de Sluis werken wekelijks gemiddeld 30 vaste taalvrijwilligers en vele anderen die zich met andere inburgeringsactiviteiten bezighouden, zoals mensen wegwijs maken op medisch gebied, in het verkeer en op de arbeidsmarkt. Volgens de motie maken ruim 100 nieuwkomers, en niet alleen statushouders daar gebruik van. ‘De Sluis zorgt voor continuïteit in het beleid rond nieuwkomers,’ aldus de vijf fracties. Niets wees erop dat dit alles op losse schroeven zou komen te staan.

Kapitaalvernietiging

Maar dat dreigt nu wel te gebeuren, hoewel de Sluis door de gemeente graag wordt aangedragen als een mooi voorbeeld van de ondersteuning van nieuwkomers en twee keer geroemd wordt in het coalitieakkoord. De vijf partijen stellen daarom dat de Sluis ‘een enorm belangrijke bijdrage’ levert aan de taalvaardigheid én integratie van nieuwkomers in Zaanstad en dat op een zeer laagdrempelig niveau en dat het een enorme kapitaalvernietiging is om dat verloren te laten gaan.

Het college wordt daarom opgeroepen om ‘de belangrijke positie van de Sluis te waarborgen door de coördinatie in de huidige vorm te behouden en de kennis en het netwerk als gemeente in eigen hand te houden’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen