Wat gebeurde er met de moties die we u voorschotelden?

Foto: Pixabay

In de aanloop naar de begrotingsbehandeling werd een groot aantal moties ingediend. Het lot dat een deel van die voorstellen in de gemeenteraad onderging hebt u nog te goed. Eerst de verworpen ideeën.

Differentiatie afvalstoffenheffing

De PVV en POV vinden dat Zaanstad af moet stappen van het systeem om voor elk adres dezelfde afvalstoffenheffing te rekenen, ongeacht het aantal bewoners. Eenpersoonshuishoudens produceren minder afval en -water dan stellen en gezinnen, waardoor ze verhoudingsgewijs veel duurder uit zijn.

De twee partijen wilden tot ‘een eerlijke verdeelsleutel’ te komen en vroegen een onderzoek naar de mogelijkheid om de afvalstoffenheffing te splitsen in drie categorieën en die voor eenpersoonshuishoudens te verlagen, die voor twee- en driepersoonshuishoudens te laten zoals die is en voor grotere gezinnen iets te verhogen. Dat gaat niet gebeuren.

Nachtnet

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren riepen het college op om in gesprek te gaan met de Nederlandse Spoorwegen over het introduceren van nachttreinen richting de Zaanstreek en om daarbij ook de provincie te hulp te roepen. Dat er behoefte is aan latere treinverbindingen is volgens de fracties wel aangetoond: de laatste trein uit Amsterdam naar de Zaanstreek zit vaak ‘boordevol’. Er was geen meerderheid voor.

Hardere aanpak klein zwerfvuil

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil het achteloos op straat achterlaten van peuken, flesjes en blikjes en andere verpakkingen en het uitspugen van kauwgom harder bestraffen en stelde voor om de boete daarvoor op te trekken naar 182 euro. Dat bedrag geldt wordt ook in rekening gebracht voor het foutief aanbieden van huisvuil. Een meerderheid in de raad meende echter dat een dergelijke aanpak niet zou bijdragen aan een schonere stad.

Aangenomen

Dan de aangenomen moties, te beginnen met een nieuw openbaar toilet in het centrum van Zaandam na het verdwijnen van de huidige voorziening in de Damstraat in Zaandam. GroenLinks, Denk, de SP en de Partij voor de Dieren pleitten voor de realisatie van een genderneutraal, rolstoeltoegankelijk en 24 uur beschikbaar toilet in het stadshart.

Uitzichtpunt Westdijk

Het op de Motiemarkt gelanceerde idee van de Stichting Krommenieër Woudpolder om een uitzichtpunt te maken op de Westdijk in Krommenie werd omarmd door de fracties van Denk, Rosa, de PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en vervolgens door een meerderheid in de gemeenteraad. Wandelaars en fietsers hebben baat bij een betere recreatieve infrastructuur in de mooie natuur in het noorden van de gemeente en die kan bovendien leiden tot een betere spreiding van toeristen, weg van de bekende hotspots, zo luidde de concensus.

Beleid voor toeristische accommodaties

Wat bezoekersstromen betreft kwamen de ChristenUnie, SP en GroenLinks met de oproep om die tijdig in goede banen te leiden. Spreiding over de gemeente verdient de voorkeur, aldus het trio, waar nu en concentratie te zien is in het centrumgebied van Zaandam. Nu al beleid vaststellen dus, voor het te laat is. Daar zag een raadsmeerderheid ook de voordelen van in.

Zichtbaar maken Zaans erfgoed

Maar liefst negen partijen steunden het voorstel van de Historische Vereniging Zaandam om historische beelden in te zetten in de strijd tegen graffiti op afvalcontainers en elektriciteitshuisjes. Door deze aantrekkelijke beelden uit het verleden op vandalismebestendige stickers wordt spuiten en plakken ontmoedigd, betoogden Rosa, de ChristenUnie, Denk, de PvdA, de PVV, de VVD, Groenlinks, de Partij voor de Dieren en D66.

Het schoonmaken van de genoemde oppervlakten kost de gemeente jaarlijks naar schatting 18.000 euro en de stickers zouden een stuk goedkoper zijn. Er komt een proef om te ontdekken of theorie en praktijk in dit geval overeen komen.

Klimaatcoaches

Rosa wil dat de gemeente geld vrijmaakt voor het vinden en opleiden van – in eerste instantie – elf klimaatcoaches die groepen buurtbewoners willen begeleiden om in gesprekken tot meer inzicht in, en begrip voor, de noodzaak van CO2-reductie en verduurzaming en vergroening van de eigen woning te komen. Ook dat plan kon op een meerderheid rekenen.

Ingetrokken

Twee moties van de POV werden ingetrokken. De fractie vroeg om het omzetten van vier voor de politie gereserveerde parkeerplaatsen bij het inmiddels voor het publiek gesloten bureau in het centrum van Zaandam naar invalidenparkeerplekken. Die suggestie bleek al voortvarend te zijn opgepakt in overleg met de politie, met als antwoord dat die er twee wil afstaan en de beide andere aanhouden voor noodgevallen. Daar kon de POV mee leven.

Het voorstel van dezelfde partij en de VVD om bij het toekennen van bijzondere bijstand eerst eens te kijken naar de mogelijkheden in kringloopwinkels en vergelijkbare zaken werd eveneens ingetrokken: gezien de hoogte van de toegekende bedragen is er nauwelijks nog enige winst te behalen, zo bleek uit de antwoorden van het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen