POV wil zwaardere sanctie voor achteloze vervuiling: 182 euro per overtreding

Foto: PxHere

Peuken weggooien, kauwgom uitspugen en flesjes en blikjes en andere verpakkingen op straat achterlaten moet volgens de Partij voor Ouderen en Veiligheid worden gelijkgesteld aan het verkeerd aanbieden van huisvuil. Dan zou de boete voor die ‘kleine’ bijdragen aan de vervuiling in Zaanstad ook 182 euro worden.

De POV komt in de raadsvergadering van donderdag met een motie om dit te bereiken. In het gemeentelijke Afvalstoffenplan worden alle zeilen bijgezet om het restafval te verminderen, maar zonder een fikse tik op de vingers van overtreders ziet de partij dat nog niet gebeuren. Het verkeerd aanbieden van afval, zoals vuilniszakken naast de container zetten kost sinds juli dit jaar 182 euro. Eerder was die boete nog 127 euro.

Meer vervuilers

Volgens de POV groeit het aantal mensen dat ‘met een steeds groter gemak’ van alles maar op straat gooit. Om de gemeente leefbaar en schoon te houden moet dat onwenselijke gedrag daarom in de Algemene Plaatselijke Verordening worden opgewaardeerd en een zwaardere sanctie krijgen.

Jarenlange bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte hebben de toename van zwerfvuil in het centrum van Zaandam en met name in de woongebieden in de hand gewerkt, aldus de POV, tot de vervuiling nu ‘onacceptabele vormen’ heeft aangenomen. Er wordt veel geld in een mooi centrum gestoken in de hoop meer bezoekers te trekken, maar op dezelfde voet doorgaan is voor de partij geen optie omdat het in een vieze stad niet aangenaam vertoeven is.

Strenge handhaving

Inwoners van Zaanstad hebben recht op een veilige en schone stad, schrijft raadslid Jaap Keijser in de motie, en de gemeenteraad heeft de verplichting om alles te doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om daaraan bij te dragen. Vandaar de voorgestelde aanscherping van de regelgeving, die moet worden gevolgd door intensieve handhaving.

 

Reacties

Cookieinstellingen