Pleidooi van GL, SP en PvdD voor nachttreinen naar de Zaanstreek

Foto: Pexels

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren roepen het college op om in gesprek te gaan met de Nederlandse Spoorwegen over het introduceren van nachttreinen richting de Zaanstreek en om daarbij ook de provincie te hulp te roepen.

Het is volgens de drie fracties niet te verkopen dat er ten noorden van Amsterdam ‘s nachts geen treinen rijden naar steden met rond 155.000 inwoners als Zaanstad en Haarlem, terwijl een vergelijkbare gemeente als Amersfoort wel op het nachtnet is aangesloten. Dat er behoefte is aan latere treinverbindingen is volgens de fracties wel aangetoond: de laatste trein uit Amsterdam naar de Zaanstreek zit vaak ‘boordevol’, aldus een motie die aan de orde komt tijdens de begrotingsbehandeling op 13 november.

Vernieuwd station

Zaanstad beschikt volgend jaar over een nieuw en up-to-date station in Zaandam en dat achten de partijen een mooi aanknopingspunt om naar de uitbreiding van de dienstregeling te kijken. Zowel met het oog op het milieu als uit veiligheidsoverwegingen zijn nachttreinen richting Zaanstad een goed idee, menen GL, SP en PvdD: het is niet wenselijk dat mensen de vervuilende auto pakken wegens het ontbreken van openbaar vervoer en evenmin dat zij om die reden ‘onder mogelijke invloed van drank en/of drugs’ in de auto stappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen