CU, SP en GL dringen aan op een hotelbeleid en paal en perk aan Airbnb’s

Foto: Wikimedia / Bayke de Vries

De ChristenUnie, SP en GroenLinks pleiten ervoor om de toeristenstroom die richting Zaanstad verwacht wordt tijdig in goede banen te leiden. De concentratie van hotelbedden in het centrum van Zaandam is al drastisch toegenomen, evenals het aantal Airbnb’s. Spreiding over de gemeente verdient de voorkeur, aldus het trio.

Volgend jaar openen twee nieuwe hotels en het aantal overnachtingen stijgt tot minimaal 330.000 en maximaal 450.000 in 2019, aldus de prognoses. Wil Zaanstad voor zowel de inwoners als voor toeristen een aantrekkelijke stad zijn en blijven, dan moet een overmatige toevloed van en overlast door toeristen vermeden worden voor het al te laat is.

Het college is een groot voorstander van toeristische trekpleisters door de hele gemeente en het lijkt logisch dat daar ook een goede spreiding van logiesvoorzieningen bijhoort. De fracties herinneren het college er in een motie die op 13 november in de raad wordt besproken bovedien aan dat de al afgelopen februari toegezegde nieuwe richtlijnen voor Airbnb’s en andere vormen van particuliere verhuur nog steeds niet naar de gemeenteraad gestuurd zijn.

Beddenbeleid

De drie partijen willen dat er een hotelbeleid komt om te kijken hoe een betere spreiding van bedden kan bijdragen aan het ontwikkelen van de stad en dat op korte termijn wordt onderzocht hoe een maximum gesteld kan worden aan het aantal Airbnb’s (of vergelijkbare accommodaties) in een wijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen