Hulp van het Rijk bij de regulering van vakantieverhuur via boekingsites

Foto: Flickr

Het Rijk wil gemeenten gemeenten helpen om de illegale vakantieverhuur van woningen via platforms als Airbnb te bestrijden. Er wordt gedacht aan een uniform registratiesysteem. Ook Zaanstad wil deze vorm van verhuur reguleren.

Gemeenten kunnen met een dergelijk systeem verhuurders vragen om bij elke advertentie op een platform een uniek registratienummer te vermelden. Zo krijgt de gemeente zicht op de adressen en kunnen handhavers eerder ingrijpen bij illegale activiteiten en bij overlast. Met deze aanpak komt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bovendien tegemoet aan de wens van een deel van de Tweede Kamer.

Raad van State

De Raad van State oordeelde in februari dat Amsterdam in 2013 terecht vier boetes van in totaal 168.000 euro heeft opgelegd aan bedrijven die woningen als vakantieverblijf verhuurden aan toeristen. Op grond van de Huisvestingswet is het verboden om zonder vergunning een huis te verhuren met een ander doel dan om er te wonen.

Er is dan sprake van woningonttrekking: tijdens de tijdelijke verhuur aan toeristen kan het huis immers niet meer als hoofdverblijf worden gebruikt door de eigenaar.

‘Nooit bedoeld om in te wonen’

Volgens de betrokken bedrijven waren hun panden nooit bedoeld geweest voor permanente huisvesting, hoewel ze allemaal als ‘woning’ in de gemeentelijke registratie staan. De bedrijven stelden dat een pand pas als woning kan worden aangemerkt als iemand zich op het adres heeft ingeschreven.

De rechter ging hier echter niet in mee. Doorslaggevend is het feit dat de woningen juridisch gezien bestemd zijn voor bewoning. Ook als er slechts eenmalig aan toeristen wordt verhuurd is het huis niet beschikbaar voor duurzame bewoning en wordt dat dus aan de woonruimtevoorraad was onttrokken.

Amsterdam wil toeristen kwijt

Vanaf 1 januari 2019 mag een huis in de hoofdstad nog maar 30 dagen per jaar aan bezoekers van de stad worden verhuurd – nu is dat nog 60 dagen. Waar gevreesd werd dat zo’n verkorte termijn niet als onttrekking zou kunnen gelden en dus geen stand zou houden bij de rechter, blijkt nu dat zelfs eenmalige verhuur al onder woningonttrekking kan vallen.

Meebetalen aan spreiding

Vanmorgen zei Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van de nu grootste lokale partij GroenLinks op BNR radio dat Amsterdam actief moet meewerken en zelfs meebetalen aan de spreiding van toeristen naar plekken buiten Amsterdam om de druk op de stad te verkleinen.

Het aantal buitenlandse toeristen in Amsterdam is het afgelopen jaar met tien procent gegroeid. GroenLinks wil een hotelstop in het centrum en nog strengere regels voor Airbnb. Vorig jaar overnachtten 6,7 miljoen toeristen in Amsterdam – buiten Airbnb en soortgelijke platforms om.

In heel Nederland werden achttien miljoen bezoekers verwelkomd – een verdubbeling van de bevolking. Amsterdam was goed voor 37 procent van de totale toestroom en verdiende daar 2,7 miljard euro mee.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen