Historische beelden in de strijd tegen graffiti en wildplakken

Een voorbeeld uit Amsterdam.
Een voorbeeld uit Amsterdam.
Foto: Motie Het zichtbaar maken van Zaans Erfgoed

Negen partijen in de gemeenteraad steunen het voorstel van de Historische Vereniging Zaandam om historische beelden in te zetten in de strijd tegen graffiti. De vereniging kwam daarmee op de motiemarkt die op 10 oktober is gehouden. Het voorstel wordt op 13 november besproken.

Graffiti, posters en stickers worden veelal aangebracht op afvalcontainers en elektriciteitshuisjes en in diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag, Gouda en Alkmaar worden daar nu graffitiwerende stickers op geplakt met foto’s van historische straatbeelden. Door deze aantrekkelijke beelden te gebruiken wordt vervuiling ontmoedigd, aldus Rosa, de ChristenUnie, Denk, de PvdA, de PVV, de VVD, Groenlinks, de Partij voor de Dieren en D66.

Schoonmaak kost zo’n 18.000 euro per jaar

Wie de bestickerde oppervlakten toch met de spuitbus te lijf gaat of er overheen plakt, zal merken dat de verf en het plaksel niet goed hechten en er verder vanaf zien, zo is de verwachting. En dat resulteert weer in een kostenbesparing voor het verwijderen van graffiti, posters en stickers. Het schoonmaken kost de gemeente jaarlijks naar schatting 18.000 euro. De motie van de negen partijen is gelardeerd met foto’s uit andere gemeenten, waarvan wij graag enkele ter illustratie overnemen.

Beide bovenstaande foto’s zijn gemaakt in Den Haag.

De partijen vinden een schone leefomgeving belangrijk en menen dat de voorgestelde beelden kunnen bijdragen aan de bewustwording van het historisch verleden van de wijk, stad en van de gemeente als geheel. Het Gemeentearchief Zaanstad bechikt over een prachtige collectie beeldmateriaal van het Zaanse straatbeeld door de eeuwen heen, waar uit geput kan worden. En de andere historische verenigingen in Zaanstad hebben nog meer.

Beginnen met pilot

De negen fracties vragen het college te onderzoeken wat uitvoering van het idee zou kosten en een uitvoeringsplan op te stellen in samenspraak met de Zaanse historische verenigingen. Er kan worden gestart met een pilot van een aantal inwerpzuilen van de ondergrondse afvalcontainers, waarbij iedere historische vereniging een object vormgeeft, aldus hun plan.

Amsterdam.
Zaanstad.

Het liefst zien ze op een bepaalde container een foto waarop het deel van de straat te zien is waarin deze afvalcontainer zich bevindt. Naast foto’s van het plaatselijke oude straatbeeld zouden ook andere historische beelden kunnen worden gebruikt die een sterke link hebben met de betreffende locatie. Hierbij kan gedacht worden aan (elementen uit) de schilderijen van Monet, klassieke reclames van (eventueel verdwenen) Zaanse merken, afbeeldingen van Zaanse historische personen of gebeurtenissen uit de Zaanse canon die een link hebben met de plek van de container.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen