Zorgen bij het CDA over het behoud van klinkend erfgoed

Het orgel in de Doopsgezinde Kerk in Krommenie.
Het orgel in de Doopsgezinde Kerk in Krommenie.
Foto: Wikimedia / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het CDA maakt zich zorgen over het behoud van klinkend erfgoed zoals orgels en luidklokken nu in de nabije toekomst een aantal kerkgebouwen zeer waarschijnlijk een andere bestemming krijgt. In Zaanstad maken deze tastbare herinneringen aan de kerkelijke geschiedenis geen deel uit van het erfgoedbeleid.

Desondanks is er de afgelopen decennia veel van gerestaureerd met geld van monumentenzorg. Om de kwaliteit te behouden moeten instrumenten echter regelmatig worden bespeeld en worden onderhouden om in de toekomst kostbaar groot onderhoud te voorkomen. Het CDA zal het college daarom bij de begrotingsbehandeling op 13 november vragen om het voortouw te nemen bij de bescherming van het klinkend erfgoed. Eerder toonde de ChristenUnie zich al niet gerust op de toekomst van de gebouwen zelf.

Dat zou volgens de fractie moeten gebeuren in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland, de eigenaren en eventueel lokale deskundigen. De Zaanse orgels zijn nu over het algemeen nog in goede staat. Het CDA ziet wel iets in het oprichten van groepen vrijwilligers die elk een orgel onder hun hoede nemen en eens of twee keer per jaar in overleg met de eigenaar bij het instrument gaan kijken, het bespelen en de staat waarin het verkeert vastleggen. Ook de Zaanse orgelbouwer en restaurateur Flentrop heeft al aangegeven dat er meer aandacht moet komen voor klinkend erfgoed.

In bijna alle kernen wel een monumentaal orgel

De christendemocraten hebben ook een lijst gemaakt van monumentale orgels die bescherming verdienen. Volgen hen gaat het onder meer om de instrumenten in de Oostzijderkerk, Westzijderkerk (alleen de kast), de St. Bonifatiuskerk, de Doopsgezinde Vermaning, de Lutherse Kerk, de Papenpadkerk en het Zendingsgebouw in de Botenmakerstraat in Zaandam, de Kogerkerk en de Doopsgezinde kerk in Koog aan de Zaan, de Doopsgezinde Vermaning in Wormerveer, de PKN Kerk in Krommenie, de St. Odulphuskerk en de PKN Kerk in Assendelft en de Doopsgezinde Vermaning en Grote Kerk in Westzaan.

Ander klinkend erfgoed is bijvoorbeeld de luidklok van de Zaandamse Bullekerk. Torens met beiaarden zijn in de Zaanstreek niet gebouwd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen