Flentrop bouwt aan nieuw orgel voor Londens conservatorium

Flentroporgel in het Nationaal Theater van Taiwan.
Flentroporgel in het Nationaal Theater van Taiwan.
Foto: Wikipedia

Flentrop Orgelbouw werkt in Koog aan de Zaan aan een immens instrument voor de Royal College of Music in Londen. De onthulling is begin 2018. Dan wordt het voor het eerst bespeeld door de vermaarde Britse organist Thomas Trotter, in aanwezigheid van beschermheer kroonprins Charles.

Het gigantische instrument, met alles erop en eraan, is te groot voor de Zaanse werkplaats. Het James Huang Organ wordt straks ingezet voor onderwijsdoeleinden en dus moest het een bijzonder veelzijdig instrument worden, flexibel inzetbaar. Het wordt eind augustus in losse onderdelen verscheept en in Londen ter plaatste opgebouwd. Dat is een proces van weken. Daarna zijn zijn de specialisten van Flentrop nog maanden bezig om de klank erin te leggen. Want pas daar kan het orgel ook op de akoestiek worden afgestemd.

Miljoenenproject

Het Londense orgel kost tussen de een en 1,2 miljoen euro, en daarbij is de aanpassing van het podium in Londen nog buiten beschouwing gelaten. Dat het conservatorium in de Britse hoofdstad in Nederland uitkwam met de opdracht is niet zo bijzonder: nergens ter wereld heb je zo veel historische instrumenten als hier. In de 16e tot en met de 18e eeuw was er kerkscheuring na kerkscheuring, en dus kreeg elk dorpje minstens drie of vier kerken met allemaal een eigen orgel. Dat leverde een aanzienlijke kennis over het orgelbouwen op. En Flentrop is al sinds 1903 met het bouwen van de instrumenten in de weer.

Festival Klinkend Erfgoed

Flentrop is ook groot in restauraties, hoewel er in ons land niet al te liefdevol met het klinkend erfgoed wordt omgesprongen, In 2012 becijferde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat er in totaal 86.000 euro voor monumentenzorg beschikbaar was. Voor het hele land. Misschien is het tij echter aan het keren. Flentrop speelt een prominente rol op het Festival Klinkend Erfgoed 2017, dat op zaterdag 9 september in Utrecht wordt gehouden.

Erik Winkel (45) is momenteel directeur van Flentrop. Hij werd in Delft opgeleid als civiel ingenieur, maar volgde na zijn afstuderen zijn hart en ging de orgelbouw in. Vorig jaar volgde hij Frits Elshout (64) op, die al sinds 1971 bij Flentrop werkzaam is. Elshout richt zich nu op het doorgeven van kennis, waaronder die over een van zijn specialiteiten: het intoneren van de orgelpijpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen